Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Vihan vammauttamat

Share |

Perjantai 17.12.2010 klo 10:37


Viha on lamauttava tunne, jota löytyy jokaisesta ihmisestä. Se syntyy puutteen tai vähemmälle jäämisen kokemuksesta. Lapsi jonka vanhemmat hyväksyvät vain tietyin ehdoin, oppii kiltiksi ja nöyräksi. Samalla hän oppii, että omana itsenään hän ei ole riittävän arvokas, mutta kilttinä ja sopeutuvana on.

Kiltiksi opetetun on vaikeaa myöhemminkään oppia näyttämään vihamielisyyttä. Ihmissuhteissa kiltiksi opetettu ei uskalla sanoa mielipidettään, vaikka häntä kohdeltaisiin väärin. Vihan näyttäminen vaatii henkistä turvallisuutta. Jos sitä ei ole, viha kääntyy sisäänpäin. Masennus on vain sisäänpäin kääntynyttä vihaa.

Viha on voima, joka kykenee viemään sinut pois niiden asioiden  ulottuvilta, joille olet vihainen. Toisinaan viha voi olla myös hyödyllistä, esimerkiksi jos se saa sinut lähtemään tilanteesta, joka on sinulle vahingollinen. Tässä viha toimii muutosvoimana.

Ei ole helppoa tunnustaa itselleen olevansa vihainen, kun meille on opetettu, että ikäviä tunteita pitää hallita ja niistä pitää päästä eroon. Itsetuntemus on tehokas apuväline omien tunteiden hallinnassa. Jos vihaansa saa kosketuksen ja tajuaa sen alkulähteen, on helpompaa antaa anteeksi ja antaa elämän jatkua.

 

Avainsanat: viha, kiltteys, masennus, itsetuntemus, muutos


Kommentit

20.12.2010 20:24  Seija

Olen samaa mieltä tässä viha-asiassa. Kovin se on tuttua itsellekin, onneksi jo menneisyyttä. Itsetuntemus on tosiaankin auttanut luopumaan vihasta.

24.2.2011 9:25  cheap coach bags

This site really has a nice and complete information,good work!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini