Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Ahdistaako ?

Share |

Tiistai 18.10.2011 klo 22:15


Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa sinua ahdistaa etkä tiedä, mikä ahdistaa, miksi ahdistaa ja että mistä oikein on kysymys. Ehkä saatat tuntea vain epämääräistä tunnetta, että jokin on vialla ja asiat vain eivät ole kohdillaan. Olosi on hämmentynyt, epämääräinen, levoton, jopa pelokas. Miten olisi viisainta menetellä  tällaisessa tilanteessa?

Jos olet yksin eikä sinulla ole mahdollisuutta saada opastusta tai ohjausta asiassa, voit kysyä itseltäsi: Kuinka voisin saada selkeämmän kuvan tästä asiasta? Mistä tämä tulee? Mikä saa aikaan tällaisen tunnetilan? Valitse vain yksi ongelma tai elämänalue johon keskityt, ja karkota kaikki muut ajatukset mielestäsi. Keskity kuuntelelmaan itsessäsi olevaa epämääräistä tunnetta ja ole halukas kuulemaan mitä tämä tunne haluaa sinulle kertoa.

Kuvittele laivaa, joka ui rannan tuntumassa ja yrittää löytää sopivaa paikkaa laskea maihin. On niin sankka sumu, ettei aluksen miehistö näe lainkaan eteensä. He eivät suinkaan jätä laivaa, vaan odottavat kärsivällisesti tekemättä mitään. Kun sumu alkaa hälvetä he odottavat edelleen kunnes rantaviiva ja yksityiskohdat erottuvat selvästi. Nyt he voivat ryhtyä toimeen, voivat rantautua ja laskea maihin.

Kun tavoittelet selkeyttä tapahtumien kulku on hyvin samantapainen. Aluksi uudet asiat näyttävät epämääräisiltä ja hämäriltä, mutta kun jatkat selkeyttämistä uusi, muodoltaan vielä selkiytymätön ajatus tai näkökulma alkaa hahmottua. Se on usein vain tunne, että jokin ei ole kohdallaan tämänhetkisessä tilanteessa. Mutta kun keskityt ja yrität eri tavoin pukea sitä sanoiksi ja kokeilet eri näkökulmia, palaset alkavat asettua vähitellen paikoilleen. Ahdistus johtuu useinkin siitä, että takertuu yksityiskohtiin eikä näe suurempaa kokonaisuutta. Löydettyäsi uuden näkökulman, saavutat selkeyden siinä asiassa.

Mitä selkeys merkitsee? Miksi siihen kannattaa pyrkiä? Se säästää paljon aikaa. Se saattaa säästää jopa monta hitaamman kehityksen vuotta. Mitä enemmän aikaa käytät selkeyden saavuttamiseen, sitä useammin saatat huomata toimivasi aivan toisin kuin muuten olisit tehnyt. Joka kerran kun pystyt vapautumaan yhdestäkin vanhasta ajatustottumuksesta ja löydät uuden ajattelutavan, saavutat lisää selkeyttä. Selkeyden saavuttaminen edellyttää elämän näkemistä suuremmassa mittäkaavassa, pitemmällä aikavälillä ja laajemmasta näkökulmasta.


Avainsanat: ahdistus hämmennys, selkeyttäminen, selkeys


Kommentit

19.10.2011 10:20  Eleonoora

Kiitos tärkeän aiheen hyvästä käsittelystä!. Monelleko on tullut mieleen että sen sijaan että etsii kaikanlaista viihdykettä huumaamaan tms. jolla saisi epämiellyttävän tuntemuksen, esim. ahdistuksen, pois päältä niin mennäkin sitä kohti.. Etsiä ja katsoa mistä tuntemus johtuu, syntyy.. Aina se ei ehkä onnistu heti, tai yksin.. mutta varmaankin ajanoloon antaa todemman vapaudentunnun kuin sitä vain pakoonjuosten voi saavuttaa. Testattu on ja hyväksi havaittu!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini