Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Mielen terveydestä

Share |

Lauantai 19.11.2011 klo 20:47


Tänä päivänä ihmiset sairastavat mielen sairauksia enemmän kuin koskaan. Mieltä hoidetaan lääkkeillä myös enemmän kuin aiemmin. Kuitenkaan ei puhuta kovinkaan hyvistä lääkehoidon tuloksista, vaikka mielestä tiedetään jo hyvinkin paljon. Paljon parempia tuloksia ei saada terapioillakaan. Miten tämä on mahdollista? Miksi on näin?

Eräs syy on se, ettei vieläkään tunneta ihmisen mieltä ja muita tekijöitä riittävästi. Tietoisuus asiasta on vajavaista. Kun kysyn masentuneelta: "Oletko huomannut, onko masennuksesi vähentynyt vai lisääntynyt viime aikoina", hän kykenee tarkastikin sanomaan miten asian laita on. Kysyn sinulta: "Kuka on se, joka tekee havaintoja? Onko sekin masentunut"? Onko sinussa kaksi minää  - masentunut ja se joka tekee havaintoja asiasta.

Useimmat yllättyvät, menevät hämilleen, jopa järkyttyvät tuollaisesta havainnosta. Minussako on jokin osio, joka kykenee tekemään tuollaisia havaintoja eikä ole koskaan masentunut. Osio, joka on aina terve, tasapainoinen ja rauhallinen, Ellei se olisi tätä, se ei pystyisi näin tarkkoihin havaintoihin. Mutta kuka tai mikä on tämä osio meissä, ja miten se toimii? Eikö olisi tärkeää tunnistaa tätä puolta itsessä enemmän.

Sanon, että mieli ei ole ongelma. Mielellä, egolla on tärkeä tehtävänsä asioista sopimisissa ym. käytännön asioitten hoitamisessa. Ongelma on se, että me samaistumme tähän mieleen, egoon. Kuvittelemme ja uskomme, että olemme yhtä kuin se. Tosipaikan, kriisin tullessa se ei kuitenkaan kestä ja niin pelko ym. huolet astuvat kuvaan. Siksi ihminen joutuu niin helposti paniikkiin ja pois tolaltaan.

Miten edetä asiassa? Ei ole muuta tietä kuin itsensä tunteminen. Sinulla on kyllä muistisi varastossa keinoja ja toimintatapoja miten olet aiemmin selvinnyt ongelmatilanteissa. Niissä sinä olet saanut myös onnistumisen kokemuksia ja itsesi tunteminen on lisääntynyt niiltä osin. Kiinnostu tarkkailemaan omaa mieltäsi ja sitä mitä ajattelet ja tunnet kussakin tilanteessa. Ole kuin kissa hiiren kolon ulkopuolella. Odota ja seuraa valppaana sitä, että "mikähän on seuraava ajatukseni"?

Kun jatkat tällaista havainnointia itsesi tunteminen lisääntyy. Alat huomata kuinka ajatuksesi tulevat kuin tyhjästä ja haihtuvat kuin pilvet. Näin alat vähitellen myös huomata, että et ole yhtä kuin ajatuksesi. Todellisuudessa olet näitten havaintojen tarkkailija.

Avainsanat: mieli, samaistuminen, ego, tarkkailija


Kommentit

22.11.2011 11:10  Eleonoora

Ytimekkäästi kuvattu ja avattu ikivanha mutta meillä niin vähälle jätetty ihmisen tarkastelu. Näinhän se on. Vaan on niin helppo 'pudota' yhteneväksi tunteidensa tai ajatustensa kanssa varsinkin silloin kun on kriisi tai elämän 'härdeli' päällä. Pitäisi harjoitella havainnointia silloin kun menee hyvin... vaan helposti käy niin, ainakin itselläni kuin hölmöläisten katon paikkauksessa.. poudalla ei ole hätää.. ja sateella ei pysty tekemään. Vaan sittenkin.. on hyvä tietoisesti pysähtyä ko. asioiden äärelle ja harjoittelemaan.. Varsinkin kun nyt on jo saatavilla opastavia ihmisiä sekä kirjallisuutta runsaammin kuin takavuosina.

25.11.2011 1:58  Taina

Hyvä hyvä.
Ihminen joka vaatii itseltään paljon, mutta odottaa toisilta vähän, säästyy mielipahalta. "Kungfutse"


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini