Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Millaisessa todellisuudessa elät?

Share |

Maanantai 12.12.2011 klo 16:33


Millainen on sinun todellisuuskuvasi? Millaisessa todellisuudessa sinä elät? Millaisiin uskomuksiin sinun todellisuuskuvasi perustuu? Meillä kaikillahan on oma todellisuuskuvamme, omat oletuksemme, ainutkertainen elämänfilosofiamme ja henkilökohtainen uskomusjärjestelmämme. Haluan haastaa sinua tarkastelemaan omaa todellisuuskuvaasi. Millainen se on?

Jonkun todellisuuskuva sanoo ehkä: "Maailmassa ei ole riittävästi rakkautta." Toisen todellisuuskuva kertoo: "Joka kerran kun avaudun henkilökohtaisissa asioissa, minua loukataan ja vahingoitetaan." Huomaa, että todellisuuskuvasi perustuu lapsuutesi ja koko elämäsi kokemuksiin. Se perustuu kokemuksiisi siitä, miten erityisesti rakastamasi ihmiset, tai ne joilta olisit halunnut rakkautta ottivat sinut vastaan.

Tänä päivänä sitten kannat mukanasi monenlaisia kuvia itsestäsi, so. todellisuuden kuvauksia mielessäsi. Käytät niitä mm. arvostellaksesi oletko hyvä vai huono, valitaksesi käyttäytymistapasi ja sen, kenen seurassa vietät aikaasi. Laajentamalla näitä sisäisia kuviasi voit tuoda yhä enemmän selkeyttä  ja hyviä asioita elämääsi. Luot omat elämänkokemuksesi sen pohjalta millaisena ihmisenä itseäsi pidät. Kuvasi luovat myös rajasi siitä mitä sallit itsellesi ja mitä et. Esim. jos pidät itseäsi ahkerana, sinun on joko oltava ahkera koko ajan, tai arvosteltava itseäsi kovasti, jos et sitä ole.

Uskonnollinen kasvatus luo ison osan todellisuuskäsityksistä. Uskonnolliset ja filosofiset uskomukset ovat ihmsten voimakkaimpia kuvia. Ne määräävät ajatuksesi maailman luonteesta ja suhtautumisestasi todellisuuteen. Ajatteletko saavasi palkinnon jos olet hyvä? Ajatteletko tietynlaisen  käyttäytymisen  olevan hyvää ja tietynlaisen ei? Nämä ajatukset johtuvat uskonnollisesta taustastasi.

Olet saanut monet kuvat vanhemmiltasi perintönä. Olet varmaan kokenut sen, miten vanhempasi kuvat sinusta ovat jossain vaiheessa olleet vanhentuneita. Menet heidän luokseen kylään uutta voimaasi uhkuen, aikuisempana ja kypsempänä. Mutta jo kymmenen minuutin kuluttua huomaat käyttäytyväsi vanhojen kaavojen mukaan, aivan entiseen tapaan. Älä anna tämän masentaa ja järkyttää sinua, vaan käytä tilaisuus hyväksesi tarkastellaksesi ja ymmärtääksesi kuinka voimakkaasti muiden kuvat voivat meihin vaikuttaa vielä aikuisenakin.

On hyvin tärkeää, että tulet tietoiseksi mielesi kuvista. Kun huomaat, että mielessäsi välähtelee jokin kielteinen kuva, tunteesi vain huutavat huomiota osakseen. Ne kaipaavat kiihkeästi apua, ennen kaikkea rakkautta. Koet kielteisiä tapahtumia vain siksi, että ne osoittavat sinulle jonkin ylläpitämäsi sisäisen kuvan, joka ei ole sopusoinnussa korkeamman hyväsi kanssa. Kiitä kaikkea kielteiseksi kokemaasi ja kaikkia ongelmiasi siitä, että ne ovat kiinnittäneet huomiosi siihen osaan sinua, joka kaipaa enemmän hyväksyntää ja valoa.

Avainsanat: todellisuus, todellisuuskuvat, uskomukset, filosofia, lapsuus, uskonto


Kommentit

15.12.2011 13:59  Taina

Ihmisen on mielestäni antauduttava ymmärrykseen, että on koettava niitä kielteisiäkin tapahtumia, kohdattava ongelmia jotta voi kehittyä ja oppia hyväksymään erilaisuutta sekä kokemaan iloa pienistäkin asioista. On kyllä ikävää kohdata uskonnon tai filosofian aivopesemiä onnettomia.

16.12.2011 17:56  Seija

Hyvin kuvaat tuon ihmisen todellisuuden, voisko tuon paremmin sitä sanoa. Kipua se usein tuottaa, kun tajuaa todellisuutensa. Mutta kun ymmärtää juuri tuon, että tässä olaan nyt ja tästä juuri voin tämän avulla päästä pois.

18.12.2011 1:47  Seija Haipus

Matti, näissä sinun kirjoituksissasi tulee tämä lohdutus merkittävään osaan ja sehän meillä puuttuu usein myös terapiassa.
Kielteisten asioiden näkeminen positiivisessa merkityksessä tuo lohtua ja auttaa ihmistä nälkemään omat kehityskohtansa, ilman moitetta tai vaatimusta. Eikä tule niin helposti myöskään vastarintaaestämään tiedostamista.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini