Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Kokemuksen merkitys ihmiselämässä

Share |

Keskiviikko 18.1.2012 klo 12:32


Mitä on kokemus? Mikä merkitys kokemuksella on? Miten kokemus painottuu suhteessa muihin tekijöihin ihmiselämässä? Maailmassamme painotetaan ja arvostetaan hyvin paljon oppineisuutta, koulutusta, tietoa ja akateemisia arvoja. Miten kokemus sijoittuu suhteessa näihin asioihin ja esim. onnellisuuteen ja hyvinvointiin?

Mikään ei korvaa ihmiselle kokemusta. Mitä vähemmän ihmisellä on kokemusta, sitä tärkeämmäksi hänelle  muodostuvat tieto, sanat ja teoria. Kun tämän ymmärtää, on hämmästyttävää kuinka vähän tänä päivänä arvostetaan kokemuksen merkitystä ihmiselämässä. Ihmiseltä voidaan riisua hyvinkin monia asioita pois. Ainoa mitä ihmisestä ei voida riisua on hänen kokemuksensa. Sitä ei voi kukaan ottaa meiltä pois, eikä kukaan voi myöskään antaa sitä meille.

Miksi kokemus on aliarvostetussa asemassa kulttuurissamme? Ehkäpä juuri siksi, että tämäkin asia liittyy ihmisen itsensä tuntemisen vähyyteen ja siihen, mikä on ihmisen ydinidentiteetti. Jos ihmisen itsetunto on huono, eli hän tuntee ja kokee syvintä olemustaan heikosti - silloin käsitykset ja mielipiteet tulevat hallitseviksi hänen elämässään. Ihmisen ego - opittu ja opetettu minäkäsitys on ottanut ihmisen syvimmän minuuden paikan. Tästä seuraa, että ihminen tuntee olonsa aina enemmän tai vähemmän epävarmaksi ja pelokkaaksi.

Kokemuksen merkitystä meidän aikanamme on vielä vähentänyt teknologian huima kehitys ja sen yliarvostus. Lapsemme toimivat opettajanamme tietokoneen yms. laitteiden käyttöön ottamisessa. Tästä on seurannut harhakäsitys, että ikään kuin tekninen osaaminen olisi jotenkin merkittävämpää kuin elämäntaidolliset ja - kokemukselliset asiat. Aivan kuin henkinen kehitys olisi jotenkin vanhanaikaista. Jos lapsi ei saa mahdollisuutta oppia lapsuudessaan pettymyksistä ja niiden tuomasta ymmärryksestä, häntä voi odottaa hyvinkin kivulias aika pettymysten ja aikuiselämän realiteettien tullessa myöhemmin eteen.

Vaikeuksien koittaessa ihminen voi kaivaa vanhoja kokemuksiaan esille: "Miten silloin selvisin?" Kokemus auttaa ihmistä tuntemaan itseänsä. Se tuo tietoa jaksamisesta ja kestämisestä. Vaikeista asioista selvitessään hän voi taas onnitella itseään: "Taas tuli kartutettua kokemusten määrää." Vanha ja viisas ihminen huokuu tyyneyttä. Hän on kokemuksiensä avulla saanut varmuuden omasta itsestään ja elämänsä tärkeistä asioista. Tämänkin vuoksi opettele arvostamaan kokemuksiesi tuomaa ymmärrystä ja viisautta.

Avainsanat: kokemus, viisaus, ymmärrys, tieto


Kommentit

18.1.2012 20:33  Eija Karvonen

Kiitos Matti ajatttelua stimuloivasta kirjoituksestasi!

Niin, mitä on kokemus? Mistä se syntyy? Onko ihmisellä,
joka matkustaa paljon ja kaikkialle,
joka osallistuu aktiivisesti yhteiskunnallisiin asioihin,
joka on sosiaalisesti ahkera,
paljon kokemuksia?

Onko ihmisellä,
joka elää ulkoisesti arvioituna pienesti ja eleettömästi,
joka seuraa asioita sivusta, osallistumatta,
jolla on sosiaalisesti ahkera,
vähän kokemuksia?

No-oo, ei... Tapahtumia ja elämyksiä varmaan ensin kuvatussa tapauksessa runsaasti, mutta miten ne tulevat kokemuksiksi?

Olisiko niin, että oppimalla elämään juuri tätä hetkeä, syvästi, kaikki aistit herkkinä, mieli ja sydän avoimena, ihminen voi lukuisista tai harvalukuisista elämänsä tapahtumista saada kokemuksia?

Olisiko niin, että eletyn elämän kipeät kohdat voi myöhemmin käsitellä niin, että niistä tulee arvokkaita kokemuksia? Kokemuksia, joita ei sittenkään vaihtaisi mihinkään helpompaan ja kivuttomampaan.

Olisiko niin, että tapahtumia, joita on kokonaisen ihmiselämän hävennyt, katunut, sadatellut, voi oppia arvostamaan - hyväksymällä itsensä kaikkinensa?

20.4.2012 16:00  Seija Haipus

Kokemuksen kautta oppiminen on tehokkainta oppimista. Totta on, ettei sitä nykyään älytä arvostaa riittävästi.
Eikä lastenkaan anneta oppia oman kokemuksen kautta varsinkaan tunneasioita vaan usein paapotaan ja varotaan tunteitten aj turhautumisten kohtaamista. Tuloksena onkin sitten tunnetaidottomat aikuiset ja maailma sitten tällaista suorittamista kuin se tänään on. Oman kokemuksen kautta lisääntyy myös itsetuntemus ja itseluottamus, ei muuten <3


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini