Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Ulkopuolella vai sisäpuolella

Share |

Keskiviikko 18.4.2012 klo 17:09


Ihminen, joka kenties vasta on heräämässä avartuvalle tietoisuudelleen saattaa vielä helposti ajatella, että totuus ja selkeys elämässä löytyy enemmänkin hänen ulkopuoleltaan kuin sisäpuolelta. Että joku auktoriteetti tai oppi sen hänelle näyttäisi. On tärkeää ymmärtää miten tällainen käsitys on saattanut syntyä jotta tämän käsityksen voisi purkaa.

Aloittelevalle etsijälle saattaa olla järkytys, kun hän huomaa, että elämässään ilmeneviä tapoja, riippuvuuksia ja kärsimyksiään hän on pitänyt omana itsenään, eli että ne ovat osa "minua". Tämä saattaa herättää halun löytää sen mikä on aitoa, todellista, pyhää ja vapaata. Ihminen, joka on samaistunut ikäviin ja kielteisiin asioihin alkaa etsiä pyhää ja puhdasta itsensä ulkopuolelta. Hän on saattanut lukea kertomuksia tietäjistä ja pyhistä ihmisistä ja alkaa tavoitella sellaista elämää mielessään jota kuvittelee pyhien ihmisten omaavan ja elävän.

Ponnistellessaan kohti sellaista elämää hän saattaa tajuta, että se millainen hän on ja millaiseksi hän kuvittelee ihanneihmisen olevan, näiden välillä on ammottava aukko tai kuilu. Tämä valtava pettymys saattaa herättää kaipauksen, jota voidaan kutsua sielun kaipuuksi Jumalan puoleen. Hän ymmärtää, että mitkään ponnistelut eivät riitä viemän häntä lähellekään tämän kaipuun täyttymistä. Ihminen saattaa huomata ettei hän pysty siihen omin päin eikä hän edes tiedä mitä seuraavaksi pitäisi tehdä.

Tässä kohtaa on monta vaihtoehtoa miten jatkaa. Joku kääntyy selvännäkijän puoleen jolta kysyy apua, toinen hankkii vimmatusti lisää tietoa unohtaakseen kokemansa järkytyksen. Monet älyllistävät ja käsitteellistävät tapahtuman ja saavat näin etäisyyttä asiaan. Joku masentuu ja lakkaa yrittämästä, joku alkaa juomaan, joku hurahtaa johonkin oppiin toivoen pelastusta  ja niin edelleen.

Tai - sitten on vielä yksi vaihtoehto: Älä tee yhtään mitään, älä ulkoisesti äläkä sisäisesti. Älä eksy mihinkään tarinaan millä yrität selittää asiaa  kaipuun voittamiseksi, vaan suostu kohtaamaan se kauhu ja kipu kun tunnet sydämesi melkein hajoavan. Ymmärrä kohtaamasi pettymys kutsuksi siihen mitä olet kaivannut. Vain harva suostuu ottamaan tämän kutsun vastaan. Tämä merkitsee sitä, että et pakene pettymyksen tuskaa ja kauhua, et kiellä kaipuuta, mutta et myöskään ala dramatisoimaan sitä, vaan yksinkertaisesti vain suostut kokemaan ja läpielämään sen tuskan ja kauhun mitä tunnet sydämessäsi. Ellet yksin kykene tähän, etsi käsiisi ihminen johon koet voivasi  luottaa ja  jonka avulla uskallat käydä kohti suurinta pelkoasi ja kohdata demonisi.

Kun et säikähdä kokemaasi tuskaa ja suostut kohtaamaan sen paljastui mitä tahansa, saatat huomata että mitään pelättävää ei todellisuudessa olekaan. Saatat saada tuntemuksen omasta todellisesta olemuksestasi joka on aina levollinen ja rauhallinen ja josta tunnet kumpuavan "elävän veden virrat". Ymmärrät, että tämä yhteys sisimpääsi on kalleinta mitä voit omata ja kokea. Tiedät tämän jälkeen mitä "tehdä", kun levottomuus ja rauhattomuus jälleen iskee sinuun. 

Avainsanat: tuska, kärsimys, rauha, pyhä, sydän, tietoisuus


Kommentit

18.4.2012 20:50  Seija Haipus

Kyllä, moni pelkää tuota asioiden kohtaamisen tuskaa ja sitähän se todella onkin. Mutta etukäteispelko on näköjään aina suurempi kuin varsinainen pelko, jonka sitten joutuu/pääsee kohtaamaan. SItten kun riohkenee polkea nuo miinansa, niin taakat putoilee harteilta yksi kerrallaan. Elämä alkaakin tuntua yhä useammin ja jatkuvammin ihanalta <3

20.4.2012 14:18  Taina Kammer

Bravo Matti, "kolahtava" teksti täyttä asiaa. Kiva...ei yhtään kysymysmerkkiä:) Tuntemus omasta todellisesta olemuksesta antaa todella lähes yliluonnolliselta tuntuvia voimia kohdata hyvä ja varsinkin paha. Viisasta oppia luottamaan itseensä ensimmäiseksi.

21.4.2012 11:36  Eleonoora

Jes, hyvä Matti! Täyttä asiaa, syvintä asiaa? jonka hedelmiä useimmat haluavat, mutta vain harvat rohkenevat iskeä hakkunsa näin syvään ?kultaa kaivaessaan?. Eikä heitä käy siitä yksin ?syyttäminen?.. sillä nähdäkseni niin monissa ?henkisen kasvun kirjoissa? joko laiminlyödään täysin tämän puolen inhimillisen kasvuprosessin kuvaaminen ja sen välttämättömyys, tai sivutaan vain maininnalla tunteiden, haavojensa, kohtaamisen ja vapauttamisen tärkeys.
Omassa ajattelussani mietin, onko tämä johtanut ihmisiä harhaan ja luomaan, rakentamaan ikään kuin itsensä viereen henkis-hengellisen kaksoiskappaleen oman vajaaksi kokemansa tai risaisen itsensä rinnalle ? eli Matin ?ulkopuolella?, sen sijaan, että on tunkeutunut kaikkien omien kerrostensa läpi kohti ydintään, jossa ei enää vallitse digotomiat eikä vastakkainasettelut, ei ihmissuhde eikä muutkaan ongelmat ? vaan ?kaikki yhdellä puolella? ?yhteys, samuus ja seesteisyys.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini