Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Tavoitella nautintoa - vältää tuskaa

Share |

Perjantai 27.4.2012 klo 12:02


Olet varmaan kuullut otsikon esittämän toteamuksen useamminkin kuin vain kerran. Väitän, että lähes kaikkien elämä ja elämän tarkoitus pyörii enemmän ja vähemmän otsikon esittämän toteamuksen alla. Ihmisen elämä ilmenee paljolti mielessä ja mielen tasolla. Mieli pyrkii aina tavoittelemaan nautintoa ja välttämään tuskaa.

Yhteiskunnassa olevat laitokset keskittyvät kaikki tuskan lievittämiseen. Sairaaloissa hoidetaan ihmisiä ja näin koetetaan vähentää kärsimyksen ja tuskan määrää. Koululaitokset keskittyvät opettamaan iloa ja tyydytystä tuottavia asioita. Poliisi - vankila/ turvallisuuteen keskittyvät laitokset koettavat huolehtia, että me voisimme nauttia yhteiskuntarauhasta. Kaikki terapiamuodot pyrkivätä tuskan lievittämiseen ja onnellisuuden lisäämisen.

Omassa yksityiselämässä myös kaikki tähtää nautinnon lisäämiseen/ tuskan välttämiseen. Liikunta tuottaa iloa, terveellinen ruoka mahdollistaa paremman terveyden. Alkoholia nautitaan sen vuoksi, että se lieventäisi elämän rasittavuutta ja keventäisi oloamme. Huumeita käyttävät kaipaavat kiihkeästi nautintoja eivätkä voi elää ilman niitä. Kaikki uudet keksinnöt ja oivallukset tähtäävät suuremman nautinnon mahdollisutumiseen jne. jne. Mm. pelkojen kohtaamattomuuskin tähtää mahdollisen tuskan välttämiseen.

Missä kulkee raja kohtaamisen ja kohtaamattomuuden välillä? Kuinka paljon näemmekään valheellisuutta ympärillämme ja jonka vielä hyväksymme ja koetamme poistaa silmistämme. Tämä raja on yksilöllinen jokaisen ihmisen kohdalla. Joillekin  asioiden lykkääminen onnistuu lähes koko elämän ajan. Vastä tämän elämän rajapyykki, kuolema katkaisee ja lopettaa lykkäämisen. Kuka voi mennä tuomitsemaan toista ihmistä, koska ei voi millään tietää kaikkia hänen elämäänsä vaikuttavia tekijöitä.

Ihminen pettää itseään välttääkseen tuskallisia asioita. Hän kertoo nk. välkoisia valheita mieluummin kuin puhuu totta, säästääkseen itseään ja toisia tosiasioitten kohtaamiselta ja kuvitellulta tuskalta. Satu keisarin uusista vaatteista on totta tänäkin päivänä: Ihminen mieluummin yhtyy vallalla oleviin sanattomiin valheisiin ja sopimuksiin kuin uskaltaa olla ja puhua totta. Vain lapsi, joka on vielä viaton ja ja puhdas uskaltaa todeta: "Eihän hänellä ole vaatteita ollenkaan."

Mikä saisi ihmisen olemaan rehellinen ja uskollinen itselleen - ennen kuin on pakko hyväksyä tosiasiat ja totuus. Voisiko ihminen vapaatahtoisesti suostua ja haluta kuunnella itseään, tunteitaan ja totuuttaan itsestään ja tärkeänä pitämistä asioistaan. Pitäisikö uskollisuutta itseään kohtaan kyetä perustelemaan itselle ja jopa muille. Minusta ei pidä eikä tarvitse, ei missään nimessä. Kuinka hyvältä tuntuukaan oikea uskollisuus itseä kohtaan. Sellainen uskollisus tuottaa aina hyvää myös toisille. Ellei, niin silloin se ei oikeanlaista uskollisuutta ole ollutkaan.

Avainsanat: nautinto, tuska, lykkääminen, pelko, uskollisuus


Kommentit

14.5.2012 11:09  Eleonoora

Olen kokenut tuota samaa asiaa.. ihmisen taitavaa itsensä pettämistä.. Vertasin tuota samaa asiaa joskus ihmisen piiloutumiseksi toteemipaalujen taakse.. Eli totena ja tärkeänä pidettävien pseudototuuksien varjossa elämiseksi. ..Johon koko yhteiskunta on kietoutunut.. ja hyssyttelee yhteisessä erheessä joitakin yksilöitä lukuun ottamatta.

Tunnettu sanonta on: ?Ihminen ei lähde matkalle eli muutoksen tielle ennenkuin paikallaan pysymisen tuska ylittää muuttumisen aiheuttaman tuskan.?

Mutta useimmille rauhassa ja tyytyväisinä nukkuville ko. puhe ja kielenkäyttö on täyttä hepreaa. Ja saa ollakin. Mutta heille, jotka on herätetty sisä- tai ulkokautta ? useimmin ääriolosuhteiden kokemusten kautta, on suureksi avuksi kun joku pyrkii antamaan sanoja ja käsitteitä kokemukselleen.

Tiedostamisen kasvu ja lisääntyminen on ihmiselämän korkeimpia haasteita, ja tästä mielestäni tässäkin blogi-tekstissä on kyse.

Osittain samaa teemaa, tiedostamisen lisääntymistä kohtaamisten kautta, sisäisyytensä ja tunteidensa kuuntelun kautta käsittelee myös kirja Pois tuskasta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini