Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Vapaudesta - Miten menetät vapauden osa 2

Share |

Perjantai 31.8.2012 klo 16:57


Kun lapsi syntyy, hän syntyy täysin vapaana kaikista ennakkoluuloista ja -odotuksista. Hän reagoi luonnostaan kaikkeen vapaasti ja spontaanisti, koska hänellä ei ole vielä vertailukohtaa mihin verrata kokemaansa, vaikka vanhemmat asettavatkin jo kaikenlaisia toiveita ja odotuksia pieneen ihmisalkuun. Kun lapsi kasvaa, hänen älynsä alkaa kehittymään ja näin hänelle muodostuu kyky vertailla aikaisemmin tapahtunutta uusiin tapahtumiin - useinkin sillä seurauksella, että hän alkaa liioitella tapahtumien kielteisiä puolia aikaisempiin kokemuksiinsa nähden. Näin ego, opittu - opetettu minuus saa alkunsa, ja joka saa voimaansa kaikesta lisääntyvistä kielteisistä tapahtumista.

Lapsi opiskelee ympäristöään alinomaa ja tekee hyvin voimakkaita johtopäätelmiä. Jos lasta on arvosteltu vaikka hänen piirustus harrastuksestaan pienenä, hänestä saattaa kehittyä hyvin estynyt ihminen aikuisena. Tämä tappaa kaiken luovuuden, spontaanisuuden ja vapauden tunnun ihmisen elämässä, koska ihminen samaistaa kaiken uuden kokemisen ja arvostelun eikä hän ole enää vapaa ja avoin uusille asioille.

Lapsi arvioi jatkuvasti todellisuutta. Monet kokevat arkuutta esittää omia mielipiteitään aikuisena. Tämä saattaa johtua vain siitä, että heitä on pienenä kritisoitu joistankin heidän mielipiteistään hyvin voimakkaasti. Lapsi saattaa tehdä johtopäätöksen: saadakseen rakkautta ja hyväksyntää on parasta pitää suunsa kiinni ja mielipiteensä itsellään. Tätä uskomusta ihminen saattaa soveltaa muihinkin elämäsä tilanteisiin. Näin ihminen ei uskalla kokea enää uusia asioita ja alkaa jopa pelätä esittää omia mielipiteitään jotka joku saattaisi asettaa kyseenalaiseksi. Näin vapauden tunteesta on jälleen lohkaistu pala pois.

Nyt aikuisena saatat ajatella, että et voi olla vapaa, koska sinulla on näitä ja näitä velvollisuuksia ja vaateita jotka pitää täyttää. Saatat sanoa, että et ole vpaa, koska sinulla on tällainen puoliso tai työ jota et voi jättää tms. Mutta kuitenkin, sanon sinulle - Sinä olet juuri niin vapaa kuin kuvittelet olevasi! Tämä väite voi tuntua jopa uskomattomalta, olen ehdottomasti tätä mieltä, enkä ole ihan yksin tämän mielipiteeni kanssa. Sinun ei tarvitse uskoa tätä - testaa tämä elämässäsi.

Vapautta ei anneta ihmiselle, eikä sitä voi kukaan häneltä viedäkään. Ihminen voi luopua siitä tai jättää sen käyttämättä, mutta kukaan ei voi sitä keneltäkään tosiasiallisesti viedä ( muut kuin poliisi tai vankilaviranomainen, mutta tämä onkin jo eri juttu). Jokainen luo tai jättää luomatta  ja käyttämättä oman vapautensa.

Vapaus on ennenkaikkea asenne. Vapauden puutteeseen eivät ole syypäitä muut ihmiset vaan ihmisen omat ajatukset. Moni riistää itseltään vapauden, koska ei suo itselleen vapautta reagoida vapaasti eikä viitsi selvittää itselleen sitä mistä hänen  reaktionsa johtuvat. (Itsensä reflektoiminen - työstäminen ei ole laiskojen hommaa ja vaatii useinkin suurta rohkeutta ja vaivannäköä.) Meillä kaikilla on kuitenkin monia vapauksia joita me suomme itsellemme kenenkään sitä estämättä.

Käsittelenkin kolmannessa osassa juuri sitä, miten ihminen voi luoda vapautta omaan elämäänsä enemmän. Usein tämä on helpommin sanottu kuin tehty ja vaatiikin useimmiten kahdenkeskistä keskustelua siitä, miten ihminen riistää itse itseltään vapauden tunteen kokemisen. Ihmisen ego on hyvin, hyvin taitava ja haluaa pitää ihmisen vallassaan ja otteessaan eikä ole valmis luopumaan vallastaan kovinkaan helposti. Ellei tätä asiaa näe ja ymmärrä, monet väsyvät ja luovuttavat eivätkä koe vapauden tunnetta koskaan.

 

 

 

i

Avainsanat: johtopäätökset, luovuus, estot, ego, vapauden tunne


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini