Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Vapaudesta - osa 4 Kell onni on se onnen kätkeköön

Share |

Sunnuntai 2.9.2012 klo 10:14


Kell onni on se onnen kätkeköön ajatus tuli mieleeni saadessani palautetta vapautta käsittelevistä kirjoituksistani. Myötätunto nousi mieleeni ajatellessani sitä mitä parisuhteessa tapahtuu ja aiheuttaa se, kun toinen kehittyy ja toinen taas ei. Ei ole ollenkaan yksinkertainen juttu se, kun vain toinen kehitty ja toinen ei. Luulisi, että on iloinen asia molemmille se, kun edes toinen lähtee kasvuun. Näin ei asianlaita ole ollenkaan. Tässäkin voin puhua oman kokemani pohjalta.

Kun parisuhteessa tapahtuu muutoksia se aiheuttaa aina kriisin - myös kasvuun lähtevälle, koska toinen kokee kasvun uhkana ja huonona asiana. Kannattaa ymmärtää, että toinen reagoi käytökseesi juuri siten, kuin hänen uskomuksensa sen hänelle sanoo. Nyt kasvuun lähtenyt joutuu ottamaan huomioon myös sen, että toinen saattaa tehdä kaikkensa estääkseen sinua muuttumasta ja kasvamasta. Laajentunut ymmärryksesi joutuu heti koetukselle siinä, että pystytkö olemaan lujana ja uskollisena omalle kasvullesi, reagoi toinen miten tahansa. Suosittelen tässä hitaan kasvun ja muutosten taktiikkaa jotta sisimpäsi ehtii tottua myös ulkoisesti uuteen identiteettiisi. Ja myös toinen saa aikaa kasvamiseen ja hyväksymiseen.

Monien on pakko purkaa ihmissuhteensa, koska se rajoittaa heidän kasvuaan ja kehitystään. Osaa taas pelottaa heidän kumppaninsa vapaudentarve. He tulkisevat sen useinkin haluksi irtaantua kuin että toinen haluaisi tilaa ja aikaa etsiä rauhassa omaa sieluaan tai korkeampaa minäänsä. Ajattele vankia, jota vartija vartioi ympäri vuorokauden. Kumpi oikeastaan on vanki, vartija vai vanki? Jos tunnet, että sinun on jatkuvasti valvottava toista etkä luota häneen ja anna hänelle hänen vapauttaan, olet samassa ansassa kuin hänkin. Moni kadottaa vapautensa pitämällä jatkuvasti silmällä sitä, mitä hän ei halua menettää käyttäen kaiken aikansa toisen vahtimiseen.

Mitä mustasukkaisuus oikein on? Minusta mustasukkaisuuden tunne perustuu aina pelkoon, että kumppanisi antaa muille jotakin, mitä et itse saa häneltä. Kun tarkemmin ajattelee asiaa, kyse onkin usein jostakin, mitä et itsekään anna ja suo itsellesi. Jos olet puolisostasi mustasukkainen, silloin kun hän on huomaavainen jotakuta toista kohtaan ja rajoitat hänen vapauttaan, mieti asiaa uudelleen. Ehkäpä jokin puoli minuudestasi ei saa sinulta tarvitsemaansa huomiota osakseen. (Tämä voi olla vaikeaa ymmärtää tämän tarkemmin tätä selittämättä).

Mustasukkaisuus riistää vapauden sekä siltä, joka on mustasukkainen että siltä, jota yritetään omistaa. Jos suot itsellesi sen, mitä tarvitset - olkoon kyse huomiosta, rakkaudesta tai mistä tahansa muusta - et tunne mustasukkaisuutta. Huomaat saavasi tyydytystä monelta muulta taholta ja muilta ihmisiltä etkä vain niiltä joita rakastat. Mustasukkainen pelkää ja uskoo puutteeseen, siihen että kaikille riitä. Vapaa kokee turvallisuutta ja uskoo runsauteen, siihen että jokaiselle on tarpeeksi.

Haluan päättää tämän kirjoituksen mieliajatuksiini, joka pätee mielestäni tätä vapaudenkin teemaa käsitellessäni: Useimmat kuvittelevat turvallisuudentunteen tulevan ulkopuolelta, jostakin tai joltakulta. Kuitenkaan - Mitään ei voida antaa sinulle, ennen kuin itse voit suoda sen itsellesi. Jos et kykene suomaan sitä itsellesi, kukaan muukaan ei voi antaa sitä sinulle. Tämä tarkoittaa, että mitä tahansa etsitkin tunteaksesi olosi turvalliseksi - rahaa, tyttö- tai poikaystävää, avioliittoa tai kotia - mikään etsimistäsi asioista ei voi tyydyttää tarvettasi, ennen kuin olet suonut itsellesi sisäisen turvallisuudentunteen. Ja tässä voin auttaa sinua: Näkemään mikä estää sinua tuntemasta turvallisuutta, ja olla rinnalla poistamassa esteitä sisäisen vapauden ja turvallisuudentunteen kokemisen tieltä.

Avainsanat: vapaus, turvallisuus, mustasukkaisuus, pelko, kasvu, kriisi


Kommentit

2.9.2012 14:59  Seija

Mielestäni tuossa on kyse itsenäistymisessä viime kädessä. Ns. vaikea kumppani on hyvä ja juuri tarpeellinen harjoitusvastus, jotta oman sisäisen ja ulkoisen riippuvuuden itse kukin voi ja pääsee työstämään. Tki joskus on hyvä vetää välillä henkeä ja antaa aikaa itselleen; tunteilleen ja ajatusten työstämiseen. Onnea matkaan jokaiselle <3

4.9.2012 9:15  Inkeri

Kiitos ajatuksia (ja tunteita!) herättävästä kirjoitussarjasta.

Tätä neljättä osaa lukiessa jäi yksi asia mietityttämään. Sitaatti:"Monien on pakko purkaa ihmissuhteensa, koska se rajoittaa heidän kasvuaan ja kehitystään."

Miten ihmissuhde (tässä tarkoitan nyt parisuhdetta) voi rajoittaa kasvua ja kehitystä?

Puoliso, vaikka ei itse olisikaan kehittymisestään kiinnostunut, kuitenkin nostaa esiin siinä kasvavassa osapuolessa monenlaisia asioita työstettäväksi. On siis se paljon puhuttu peili.

Vai siinäkö kohden parisuhde joutuu harkintaan, kun toinen on tavallaan tehnyt "kasvattajan" tehtävänsä loppuun eli kun kehittyvä osapuoli on työstänyt itseään riittävän pitkälle ja toinen jäänyt paikoilleen, ei suostu tai näe tarpeelliseksi selvitellä itseään.

Vai tarkoittaako rajoittaminen tässä ihan fyysistä rajoittamista, tyyliin että mihinkään hullutuksiin et mene tai muuten...! Pään sisuksia ei kuitenkaan kukaan voine rajoittaa, paitsi pään kannattelija itse...

Mitä tämä siis tarkoittaa?

4.9.2012 10:51  Matti

Mielestäni jokaisen on arvioitava itse kokeeko toisen rajoittavan vai ei omaa kehitystään. Olen kirjoittanut aiemmin, että suhdetta kannattaa jatkaa jos pysytyn kehittymään siinä. On myös suhteita joissa toinen aivan konkreettisesti yrittää rajoittaa toista. Joku on myös sanonut, että suhde on aina yksipuolinen ja on aivan sama vaikka olisit hevosen kanssa naimisissa. Mielestäni jonkinlainen samankaltaisuus olisi hyvä olla mikä ihmisiä yhdistää. Ehkä voi miettiä myös mitä tarkoittaa sanat: Ei helmiä sioille! Tai, älkää tarjotko koirille sitä mikä on pyhää..jne..


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini