Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Miksi avun pyytäminen on niin vaikeaa?

Share |

Maanantai 10.9.2012 klo 18:10


Terapia/ työnohjauskeskusteluissa olen huomannut, että vallalla on edelleen hyvin paljon vanhentuneita käsityksiä siitä, mitä ihminen ajattelee itsestään. Ihminen pelkää kaikista eniten sitä, että on tulossa ´hulluksi´. Avun hakeminen monta kertaa viivästyy näiden olettamuksien takia.

Yksi suurimmista esteistä avun hakemiseen on ihmisen olettamus siitä ettei hän osaa puhua vaikeaksi kokemastaan asiasta oikein mitään. Hän saattaa tuntea, ettei hän edes tiedä mikä häntä vaivaa. Hänellä on vain epämääräinen paha olo johon ei näytä mikään auttavan eikä tuovan helpotusta. Varsinkin miehillä tämä on yleisempää. Monille tulee yllätyksenä ( varsinkin pariterapiassa) se, että voi osallistua keskusteluun vain tarkkailijana - tarvitsematta puhua oikestaan paljon mitään, ja silläkin tavalla saada arvokasta tietoa ongelmastaan ja elämäntilanteestaan. Tässä terapeutilla on vastuu keskustelun ohjaamisesta ja ylläpitämisestä. 

On olemassa monia terapiamuotoja. Joissakin terapiamuodoissa odotetaan asiakkaan kertovan omista ongelmistaan ja terapeutti on etupäässä hiljaa. Tällä hetkellä yhdeksi parhaimmista ja tuloksia tuottavimmasta  terapiamuodoista on todettu kognitiivinen terapia. Siinä ihmistä autetaan näkemään vääristyneet ajatuskuvionsa ja niistä seuraavat olettamukset. Terapia korjaa näitä vääristyneitä kuvioita.

Edelleen on vallalla sellaista vanhaa kaikua menneisyydestä jossa ihminen kokee, että hän on jotenkin vinksahtanut tai päästään vialla, jos hän joutuu hakemaan apua vaikka kokisikin tarvetta siihen. Tässä miehet jälleen kunnostautuvat enemmän kuin naiset. Paljon on vielä vallalla käsitystä, jossa avun pyytäminen koetaan heikkouden merkiksi. Tässä nuorempi sukupolvi ei enää ole niin paljon vanhojen kasvatusrasitteiden alla kuin mitä ovat esim. oman sukupolveni ihmiset. Tämän päivän nuoret miehetkin ymmärtävät ja pitävät luonnollisena sitä, että itseä kannattaa huoltaa ja pitää kunnossa - aivan samalla tavoin kuin he vaihtavat autoon öljytkin säännöllisin väliajoin, jotta se pysyisi toimintakuntoisena.

Pelätään myös hyvin paljon sitä, että terapiakäynneistä jää merkintöjä terapeutin/ yhteiskunnan ylläpitämien laitosten kirjoihin ja kansioihin, joka aiheuttaa leimautumisen pelkoa. Kuitenkin niin kunnallisen kuin yksityisen puolenkin terapeutteja koskee laki vaitiolovelvollisuudesta.

Olen nähnyt suuren muutoksen mielenterveysalalla. Olen ollut toimittamssa 1970 luvulla poliisina ihmisiä käsiraudoissa piirimielisairaalaan. Tänä päivänä mielenterveysongelmaiset hakeutuvat vapaaehtoiseti hoitoon ajoissa.Ihmiselle on todella suuri onni ja osoitus hänen  mielensä herkkyydestä ja terveydestä  -  osata tunnistaa omat tarpeensa, ja osata myös pitää niistä todella hyvää huolta.

                                 

Avainsanat: mielenterveys, pariterapia, työnohjaus, luottamus


Kommentit

13.9.2012 9:15  Inkeri

Kommentti tuohon arkuuteen puhua omista sisimmän asioista. Minusta "maallikkona" näyttää siltä, että sanoista voi myös pystyttää suojauksen. Kun puolison kanssa puhutaan parisuhteen ongelmista, toinen saattaa kyllä puhua paljonkin mutta aivan kuin itsensä ulkopuolelta. Keskustelun lopputulema on kahtalainen: Toinen on tyytyväinen, olipa hyvä keskustelu. Toinen on hämmentynyt, mistä oikein on kysymys. Asia jäi ennalleen, mutta "keskusteltu" on!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini