Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Älä leiki tulella

Share |

Perjantai 21.9.2012 klo 19:15


Älä leiki tulella - ajatus tuli mieleeni, kun olen seurannut hyvin läheltä ihmisen ajattelun ja mielen liikkeitä ja siitä aiheutuvia, hyvinkin monenlaisia seuraamuksia. Mieleeni tuli myös mm. alkoholistit ja ne jotka sanovat, että ´vain yksi ryyppy ja se on sitten menoa taas´ - toisille kaksi, kolme viikkoa, joillekin jopa vuosia. Kun he eivät ota ensimmäistäkään ryyppyä, he pysyvät kuivilla.

Tämä samantapainen näytelmä näytellään hyvinkin monien ihmisten mielissä vaikka he eivät ns. alkoholisteja olisikaan. Tarkoitan ihmisen mieltä - egoa ja sen logiikkaa toiminnoissaan. Kun ihminen on täysin samaistunut omiin ajatuksiinsa, eli on yhtä kuin omat ajatuksensa - hänen mielialansa ja tunneilmastonsa heittelehtii täysin sen mukaan mikä ajatus ja ärsyke sattuu seuraavaksi tulemaan mieleen. Hänessä ei ole vielä aktivoitunut ollenkaan nk. syvempää olemuspuolta joka mahdollistaisi edes jossain määrin valita ajatuksiaan ja tunteitaan. Sanotaan, että tällainen ihminen vain reagoi kaikkeen. Jokainen tuntee varmaankin tällaisia ihmisiä ympärillään enemmän tai vähemmän.

Edellä kuvaamaani elämisentapaa pidetään aivan normaalina toimintona ja tämä on hyvin yleistä ja hyvin laajalle levinnyttä. Hyvin harvassa ovat ne ihmiset jotka näkevät tuossa mitään kummallista. Kenties ihmetellään toisinaan, että miksi riitoja on niin paljon ihmisten elämässä, kenties omassakin elämänpiirissä.

Olen tullut sellaiseen tulokseen, että oikeastaan vain kärsimys pakottaa ihmisen pysähtymään ja kysymään itseltään missä vika kun elämä ei tunnu kivalta. Tällä tavalla kärsimys on suuri opettaja ja suunnan viitoittaja ihmselle, jos vain ihminen kuuntelisi omia tuntemuksiaan ja mielenliikkeitään - ennen kuin ne luovat kriisin. Tässä kohtaa tuli tämä  älä leiki tulella -ajatus mieleeni. Se, että me voisimme kiinnittää elämässämme ja ihmissuhteissamme huomiota epätyydyttäviin asioihin jo ennen kuin ne luovat kriisin. Ellemme kiinnitä, niin sitten alkaakin jossain vaiheessa roihuamaan oikein kunnolla.

Voisi jopa ajatella, että alkoholistinen mielentila tuhoaa ensisijaisesti ihmisen omaa fyysistä ruumistaan ja on ns.pienempi paha - kuin ihmiset, jotka ovat täysin oman egonsa vallassa ( mm. narsistiset luonnehäiriöiset ym.). Ego/ minäkeskeinen ihminen pyrkii tuhoamaan ensin ympäristössään olevat ja lopuksi sitten vielä itsensä - tavalla tai toisella. Ei hyvä!

 

Avainsanat: alkoholisti, ego, kärsimys, kriisi, narsisti


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini