Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Oikeassa olemisen harha - Dogmit

Share |

Perjantai 12.10.2012 klo 22:51


Yksi suurimpia kärsimyksen, ristiriitojen ja erimielisyyksien aiheuttajia niin maailmanlaajuisesti kuin yksiönkin tasolla on oikeassa olemisen tarve ja pakko. Hitlerkin kuvitteli olevansa oikeassa ja tekevänsä suuren palveluksen arjalaiselle rodulle yrittäessään pitää sen mahdollisimman puhtaana muista roduista. Stalin puhdisti omaa kansaansa ja piti tekoaan oikeutettuna ja palveluksena isänmaalleen.

Mikä saa ihmisen toteuttamaan oikeaksi kuvittelemiaan asioita tuolla tavalla? Missä kohtaa niksahtaa ja pahasti, että ihminen pystyy oikeuttamaan itselleen kaikkea vastaavaa toimintaa tänä päivänäkin. Mitä tämä oikeassa olemisen harha tarkoittaa yksilötasolla, ihmisten välisissä suhteissa.

Uskonnoissa ja lahkoissa tämä näkyy hyvin selvästi. Oikeassa oleminen jakaa ihmisiä eri leireihin ja se saa pitämään itseään parempana ja oikeassa, ja toisia huonompina ja väärässä olevina. Tätä kautta taistelu on valmis ja ollaan hyvin herkästi jopa barrikadeilla. Mitä olisivatkaan uskovat ihmiset ilman epäuskoisia ihmisiä! Tässä taistelussa ei ole voittajia - on vain häviäjiä. Kun näin on miltä näytää, niin mikä tässä auttaisi?

Ehkä tässä auttaa se, että yrittää ymmärtää ihmismielen toimintaa. Ihmismieli erehtyy pitämään näkökantojaan ja mielipiteitään totuuksina kun se haluaa tietää, ymmärtää ja kontrolloida. Se toteaa: Näin se on, totuus on tämä, tämä on facta. Ihmisen olisi vihdoin alettava myöntämään ja ymmärtämään, että miten tahansa hän tulkitseekin omaa tai muiden elämää ja käyttäytymistä, kyse on vain näkökannasta, yhdestä mahdollisesta näkökannasta monien muiden joukossa. Ja että todellisuus on yksi yhteinen kokoanaisuus jossa kaikki asiat kietoutuvat toisiinsa, ja jossa mitään ei ole olemassa itsestään ja itsessään. Olisi syvästi tajuttava, että ajattelu pilkkoo todellisuuden, leikkaa sen siivuiksi, käsitepaloiksi.

Mikään ei ole saanut ihmiskunnalle enemmän kärsimystä kuin dogmit. Dogmit - niin uskonnolliset, poliittiset kuin tieteellisetkin saavat alkunsa siitä virheellisestä uskomuksesta, että ajatus voisi koteloida todellisuuden ja totuuden. Vikipedia määrittelee: dogmin opinkappaleeksi, uskonkappaleeksi. Filosofiassa se merkitsee todistamatta päteväksi katsottua lausetta. Kristinuskossa dogmi on uskon ydinkohtaa jonka katsotaan olevan pakollinen ko. uskonnon seuraajille. Dogimin katsotaan perustuvan asioihin joista on niin paljon näyttöä ettei sitä voida kiistää. Dogmin hylkäämisestä seuraa käytännössä uskonnon omakohtainen hylkääminen ja henkilökohtaiseen epäilyksen tilaan joutuminen. Dogmin hylkääminen on harhaoppia eli kerettiläisyyttä ja voi johtaa uskon yhteisöstä erottamiseen. Näin Vikipedia määrittelee dogmin.

Kun em. dogmin määrittelyä tarkemmin tutkii, huomaa, että siinä ihmistä vaaditaan uskomaan ja luottamaan opinkappaleeseen, uskonkappaleeseen sen vuoksi, koska katsotaan siinä olevan niin paljon näyttöä, että sitä voidaan pitää totena. Huomaa - totena pitäminen on vasta uskomusta, ei uskoa. Uskomuksia on melkein yhtä paljon kuin on ihmisiäkin ja ne perustuvat milloin mihinkin ajatukseen, näkökantaan, mielipiteeseen, käsitykseen. Eivätkä uskomukset pidä ja päde koskaan tosipaikan tullen, koska alun alkaenkin uskomukset perustuvat ajatteluun, ajatuksiin, joka on häilyvää ja muuttuvaa kuin pilvet taivaalla - ne tulevat ja menevät. Tästä voi tehdä johtopäätöksen: Älä suhtaudu - niin toisten kuin omiinkaan ajatuksiisi kovin vakavasti.

Opinkappaleet ovat kautta aikain orjuuttaneet ihmisiä kaikkein eniten. Usko opinkappaleisiin petkutaa ihmisen antamaan periksi kiihkoilulle, fanaattisuudelle, taikauskoisuudelle ja suvaitsemattomuudelle sekä antautumaan mitä hirveimpiin  barbaarisiin julmuuksiin. Nykyinen kunnioitus viisautta ja totuutta kohtaan on vasta hiljalleen tapahtuvaa vapautumista dogmien orjuutuksesta ajattelun ja järkeilyn korkeammille tasoille. Tällä heräämisellä dogmien orjuutuksesta - ja oikeassa olemisen harhasta olisi jo kova kiire, ettei ihminen tuhoaisi koko planeettaa. Aseet siihen ovat jo olemassa.

Avainsanat: harha, dogmit, fanaattisuus, kiihko, kärsimys, viisaus, totuus, suvaitsemattomuus


Kommentit

14.10.2012 11:52  Anne

Hyvin pohdittu. Tuossa vaiheessa kun ihminen on sokeasti toteuttamassa jotain "elämää suurempaa" päämäärää (esim. itsemurhaiskut), ei enää järkipuhe auta. On tärkeää, että aikaisemmissa vaiheissa olisi kriittiselle ajattelulle ja ajatusten vapaalle puntaroinnille tilaa.
Omalta pieneltä osaltaan Sokrateskahvilamme tekee tätä: antaa ihmisille tilan pohtia erilaisia ajatuksia vapaasti, ilman pakotetta yksimielisyyteen.
Ja vielä aikaisempi vaihe on koulussa auttaa lapsia pohtimaan filosofisesti.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini