Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Hengellisestä kasvusta

Share |

Tiistai 7.5.2013 klo 15:41


Tänä päivänä puhutaan yhä enemmän mieluummin hengellisyydestä kuin uskonnollisuudesta tai uskovaisuudesta. Mitä on oikea, todellinen hengellisyys ja hengellinen kasvu. Voidaanko hengellistä kasvua erottaa uskonnollisesta kasvusta ja nk. uskovaisuudesta? Pitäisi määritellä viimeksi mainitut jotta asiaa voisi erotella. Keskityn nyt lähinnä hengellisyyteen ja hengelliseen kasvuun.

Minusta hengellinen edistyminen riippuu paljolti siitä, että ihminen pitää elävää kokemuksellista yhteyttä todellisiin hegellisiin voimiin. Se on sitä, että hän pysähtyy, harjoittaa rukousta, meditaatiota, keskittymistä ja kaikenlaista hiljaisuuteen totuttautumista. Se on myös sitä, että hän tuottaa nk. hengen hedelmiä, ja että hän antaa apua kanssaihmisilleen kaikesta siitä mitä hän itse on saanut mahdollisilta hengellisiltä hyväntekijöiltään. Hyvin paljon on merkitystä myös sillä, että ihminen on nk. hengellisesti köyhä, eli nöyrä - eli sitä, että hän opetettavissa oleva. Sitä että ihminen haluaa oppia ja kasvaa, ja että hänessä on hengen ja täyttymyksen kaipuun nälkä.

Jotta hengellinen kasvu olisi mahdollista, se edellyttää mielestäni ihmisessä ehdotonta rehellisyyttä tunnistaa omaa tilaansa. Tämä tunnistaminen alkaa siitä, että hän tunnistaa ja tiedostaa omaa tarvetilaansa, sitä mitä tarpeita hänellä on ja pyrkii niitä sitten tyydyttämään. Vasta tämän jälkeen voi tajuta elämässään merkityksiä ja arvoja joista niistäkin tänä päivänä puhutaan paljon. Todisteena aidosta hengellisyydestä on mm. se, että ihmisestä tulee aidosti epäitsekäs ja häntä motivoi pyyteetön rakkaus ja palvelumieli. Antaessaa saa toteutuu tässä.

Hengellisyydestä tulee se osoitin joka  osoittaa sen miten hyvin Jumalaa tunteva ihminen on, ja kuinka hyödyllinen hän on kanssaihmisilleen. Hengellisyys lisää kykyä nähdä kauneutta ympäristössään, tunnistaa totuutta merkityksissä ja havaita hyvyyttä arvoissa. Tänä päivänä puhutaan hyvin paljon onnellisuudesta. Minusta syvin onnellisuus liittyy nimenomaan hengelliseen edistymiseen. Hengellinen kasvu tuottaa sellaista kestävää iloa ja rauhaa jonka sanotaan käyvän yli kaiken ymmärryksen.

Tänä päivänä on myös hyvin selvästi havaittavissa se, että ihmiset pyrkivät toteuttamaan itseään mitä useimmissa aineellisissa asioissa. Meillä on kyllä oikeus nauttia saamistamme hyvistä aineellisistakin asioista, mutta mielestäni kaikkein arvokkainta olisi se, jos pystyisimme toteuttamaan ja ilmentämään elämässämme hengellisiä arvoja ja merkityksiä, koska vain ne tuottavat todellista ja ikänsä kestävää iloa ja rauhaa elämäämme.

Avainsanat: hengellisyys, onnellisuus, kasvu


Kommentit

8.5.2013 10:08  Eleonoora

Niin se vaan on, että arjen hyörinässä tai paineissa yhteydenotto sisimpään jää niin helposti hoitamatta... ja kas, luottamus elämää kohtaan astuu ulos takaovesta samalla kun levottomuus työntyy sisään etuovesta... Näin juuri itselleni kävi.. ja tämän blogin lukeminen juuri oikealla hetkellä muistutti ja auttoi takaisin pysähtymään ja saamaan kiinni kestävästä perustasta. Aina se ei onnistu kertaistumalta, vaan olisi hyvä harjoittaa yhteyttä sisimpään kohtuullisen säännöllisesti, jotta sitten tiukan paikan tullen olisi yhteys avattavissa. Itselleni yhteys sisimpään tarkoittaa mahdollisuutta päästä yhteyteen levollisuuden ja rauhan tyyssijaan, ja sitä myöten mahdollisesti tehokkaampaan henkivaikutuksen vastaanottamiseen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini