Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

"Ja iltapäivällä iski levottomuus"

Share |

Keskiviikko 8.5.2013 klo 13:17


" Ja iltapäivällä iski levottomuus" - ajatus tuli mieleeni kun mietin mitä rauhattomuus, levottomuus oikein on. ( Otsikon niminen kirja, romaani on olemassa - en kylläkään ole lukenut sitä). Levottomuus saattaa iskeä kuin tyhjästä. Usein saa miettiä pitkäänkin ennenkuin tavoittaa sen synnyn alkujuuret On jo edistystä se, että tunnistaa oman levottomuutensa ja kykenee jo siinä vaiheessa pysähtymään ja kysymään, että mistä tässä nyt on oikein kysymys. Monethan tässä vaiheessa vain lisäävät kaasua omaan koneistoonsa, eli jatkavat esim. touhuamista jotta saisivat epämiellyttävän olon häviämään itsestään. Tietoisuutensa tukahduttamisestahan siinä on kysymys.

Elämämme koostuu aina alun alkaen pienistä asioista joita tehdään ja joista huolehditaan. Monet kuvittelevat mielessään suuria asioita eivätä huomaa, että suuruuden perusta on tämän hetken pienten asioitten kunnioittamisessa. Tämä hetki on siinä mielessä pieni siksikin, että se on yksinkertainen. Tähän hetkeen kätkeytyy kuitenkin suuri voima, mutta tätä voimaa me emme useinkaan tavoita. Miksi? Mm. siksi, että me emme sitoudu juuri nyt vallitsevaan hetkeen.

Eräs suuri hengellinen opettaja on sanonut: " Isä on minussa ja minun tekoni ovat hänen tekojaan. Omin neuvoin minä en voi tehdä mitään." Toiset sanovat, että ihmisessä oleva viisaampi äly voi johtaa heitä ja heidän olisi hyvä saada yhteys tähän viisaampaan älyyn. Silloin kaikki menee hyvin ja heillä on rauhallinen ja levollinen olo. Mikä sitten erottaa ihmisen tästä viisaammasta, rauhallisesta ja selkeästä olosta, ja miksi?

Erottamisen tekevät levottomuus, stressi ja kaikenlainen kielteisyys jotka ovat saaneet vallan tietoisuudessamme. Mitä on stressi? Lyhyesti - vastustamista, kaiken olevan vastustamista. Et hyväksy sitä mikä on, vaan vastustat vallitsevaa hetkeä - ajatustoiminnalla. Tunnet olevasi jälleen ihan yksin maailmassa ja taistelevasi jotakin vastaan, tai yrittäväsi saavuttaa jotakin.

Miksi levottomuus ja stressi nousivat esiin? Siksi, että käänsit selkäsi tälle hetkelle. Miksi teit niin?  Siksi että oletit jonkin muun olevan tärkeämpää. Unohdit pysyä tässä hetkessä. Lipesit läsnä olevasta hetkestä ja niin helvetti on vallannut hetkessä mielesi. Ajattele: Yksi pieni virhe, yksi pieni unohdus ja niin kärsimys on saanut vallan tietoisuudessasi. Mitä tästä opimme?  Palaa aina nykyhetkeen, kun huomaat olevasi ajatuksissasi menneissä tai tulevaisuuden huolia murehtimassa. Todellisuudessa tulevaisuuskin tulee eteemme aina tässä ja nyt hetkenä.

Avainsanat: stressi, levottomuus, länsnäolo, hyväksyminen, kärsimys


Kommentit

9.6.2013 11:03  Inkeri

Kirppiksen pöydällä tuli vastaan tuo kirja, Eva Illoisen "Iltapäivällä tuli levottomuus". Se kertoo naisena olemisen kivusta, elämänpelosta ja ahdistuksesta, paosta alkoholiin, alkoholismista. (Jätin pöydälle.)

Suuri levottomuus tuli taannoin, eräänä iltapäivänä, kun olin toipumassa edellisen yön vatsataudista. Ei iskenyt, hiipi. Mihinkään kirjaan ei tehnyt mieli tarttua, kiinnostavaa lehteä ei ollut lukematta, musiikkia ei huvittanut kuunnella, radiosta ei tullut mitään mielenkiintoista. Televisiota ei minulla kaupunkiasunnolla olekaan. Pyöräilemään, lenkille tai kuntosalille ei voinut lähteä.

Mielellä ei siis ollut mitään tekemistä. Ei mitään pohdittavaa, ei pureskeltavaa, luokiteltavaa tai analysoitavaa. Se oli levoton, niin levoton. Kiersi kuin vangittu villieläin.

Kunnes viimein oivalsin: Henkisen kasvun oppitunti! Miten rauhoittua, palata nykyhetkeen, läsnäoloon, tietoisuuteen ja jäädä siihen. Olotilaan, jossa ei ole mitään mikä olisi mielen tasolla mielenkiintoista, mutta joka on kirkas, rauhallinen ja elävä.

Tällaisia oppitunteja olisi tarjolla useinkin, mutta onko oppilas hereillä...?

Kiitos, Matti, jälleen kerran, osuvasta blogikirjoituksesta!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini