Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Vapaus valita

Share |

Lauantai 4.1.2014 klo 15:22


Viime aikoina olen miettinyt paljon vapautta - ennen kaikkea vapautta valita. Onko ihmisellä kykyä, oikeutta ja vapautta - vapautta valita. Sanotaan, että ihmisellä on oikeus ja vapaus valita. Sellainen vapaus johon Jumalakaan ei puutu. Ihminen kyllä puuttuu, toisen ihmisen vapauden riistoon, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Tästähän me saamme lukea päivittäin uutisista ja kokea tätä lähipiirissämmekin.

Vaan - onko ihminen todellisuudessa vapaa valitsemaan? Myös silloin kun se tuottaa kärsimystä niin itselle kuin lähimmäisillekin. Eli - onko ihminen vain silloin oman ohjelmointisa ´armoilla´ja toimii vain reaktiivisesti, siten kun hän on oppinut ja häntä on opetettu. Todellisuudessa hän ei olisikaan vastuussa valinnoistaan vaan itsekin oman ohjelmointinsa uhri, ja siten syytön siihen mitä muille aiheuttaa. Missä on silloin oikeus ja vapaus valita vapaasti? Ja vastuu tästä.

Jälleen kerran tulemme mielen alueelle. Mielen alue on se areena jolla valinnat tehdään. Edellinen lausahdus jo kertoo vastauksen. Sen, että ihmisellä on kyky ja vapaus valita. Ei edes puhuttaisi valinnasta ja valinnan mahdollisuudesta ellei tätä vapautta olisi. Ajattelen näin, että ihmiseltä voidaan viedä kaikki muut vapaudet, mutta vapautta siitä mitä hän ajattelee kokemistaan asioista - tätä vapautta ei kukaan voi viedä ihmiseltä. Ihminen voidaan kyllä yrittää aivopestä ja huumata. Mutta ns. normaalitapauksessa vapautta valita mitä hän päättää ajatella ko. tapahtumasta, sitä valinnan vapautta ei kukaan toinen voi viedä ihmiseltä. On sitten kokonaan toinen asia käyttääkö ihminen tätä vapauttaan. Ja selittääkö hän milloin mitenkin vastuun pakoilunsa.

Mikä sitten auttaisi ihmistä siihen, että hän voisi valita vapaasti. Jälleen kerran tulemme itsensä tiedostamiseen, reflektointiin. Siihen, että ihminen opettelee tarkkailemaan ja ymmärtämään sitä, miten ja miksi hän toimii niin kuin toimii. Lähtötaso on aina tämä, tästä on aina lähdettävä. Ja kysymään esim. tätä - olenko vapaa valitsemaan, vai kuka päättää puolestani, ja miksi näin on jos on. Vasta tämän jälkeen tulee vastuu, se että ymmärtää sen, että on vastuussa kaikesta mitä ja miten päättää ajatella ja suhtautua asioihinsa. Ihminen olisi ja on vapaa ja vastuussa valinnoistaan, vaikka kuinka toisin haluaisimme ajatella.

Ehkä kaikista lukemistani ja oppimastani parhaiten vapaudesta ja vastuusta on puhunut Viktor Frankl, iltävaltalainen lääkäri, joka natsi Saksan juutalaisten vankeudessa ollessaan joutui pohtimaan em. asiaa hyvinkin perusteellisesti. Hän tuli siihen tulokseen, että ihmiseltä voidaan kaikki muut vapaudet, mutta vapautta valita ajatuksensa, eli sitä miten hän hän tapahtuneeseen suhtautuu - tätä vapautta eivät edes vangitsijat voi häneltä evätä.

Avainsanat: vapaus, valinta, vastuu


Kommentit

24.1.2014 21:02  Inkeri

Vapaus. Eräässä kirjassa kuvataan vapautta hienolla tavalla, tarinan kautta. Siinä mies on matkalla suorittamaan tehtävää, joka pelottaa häntä ja pelko epäonnistumisesta riivaa myös. Matkan edetessä hän kokee joutuvansa luolaan, eksyvänsä, joutuvansa loukkuun ja umpikujaan. Kaikki tuo osoittautuukin hänen mielensä tuotokseksi. Hän halusi yhtä aikaa olla vapaa ja vankilassa. Vapaus pelotti.

Jos haluaa olla vapaa, on suostuttava epävarmuuteen. Jos ei siihen suostu, jos valitsee tutun ja välttelee odottamatonta, tulee samalla rakentaneeksi itselleen vankilan."Mielen vankilassa voi tuntea olonsa turvallisemmaksi, vaikka viime kädessä se ei olekaan totta." kirjailija toteaa ja jatkaa "Vapaus on sitä, että rohkenet elää unelmiasi todeksi epävarmuuden keskellä, hetki kerrallaan. Olet vapaa kuuntelemaan sydäntäsi. "

Kaikki, kaikki ovat vapaita.

(Kirja jota siteerasin: Autuaiden saari. Andrei Pajanne. )


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini