Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Maailma muuttuu Eskoseni

Torstai 6.9.2012 klo 14:13

- Ajatus tuli mieleeni, kun kuuntelin pari päivää sitten Ylen aamu-uutisissa julkistettua tutkimusta asiantuntijuudesta. Siinä yliopiston tutkija totesi, että nk. asiantuntijuuden perusteet ovat muuttuneet viime vuosina ja vuosikymmenenä: Tänä päivänä kuka tahansa voi nimittää itseänsä asiantuntijaksi. Tutkija mainitsi  esimerkkinä tv:ssä ja netissäkin olevat ruokaohjelmat ym. vastaavanlaiset nykyvirtauksiin kuuluvat hyvinkin suositut aiheet.

Hän kertoi vielä, että aiemmin asiantuntijuus perustui enemmän tutkintoihin, tieteellisiin tutkimustuloksiin ja auktoriteetteihin. Tänään ei näin välttämättä enää ole. Hän sanoi myös, että useinkin toimittajien on vaikea kyetä nopeasti tarkistamaan, pitävätkö paikkansa näitten uusien asiantuntijoitten sanomiset ja väittämät. Miten ne yleensäkään voidaan todentaa todeksi.

Tätä teemaa olen itsekin sivunnut aiemmin ilmestyneissä blogeissani - varsinkin seuraavissa: Kokemuksen merkitys ihmiselämässä, Todellinen johtajuus, Keneen sinä luotat ja Mikä sinulle on totta. Niistä selviää mielestäni aika hyvin se, mihin minä perustan nk. asiantuntijuuden, mikä on minun viitekehykseni ja ´taustateoriani´. Tällainen asintuntijuus ei vain ole vielä kovin paljon vallalla maailmassa, eikä kovin suosittuakaan. Miksiköhän? Ehkä juuri siksi, että peräänkuuluttamani asiantuntijuus on kovin vaikeaa lajia.

Miksi se on vaikeaa lajia? Siksi, että se vaatii omakohtaista kokemusta. Sellaista saa vain elämällä, kokemalla ja ymmärtämällä kokemaansa. Tällaisen hankkiminen on - sanoisinko - kovaa työtä. Varsinkin, kun se sivuaa omassa sisimmässä tapahtuvaa liikehdintää. Ympärillä oleva yhteiskunta ei millään lailla vielä tue, ei kykene tukemaan ihmisiä tällaisissa asiossa. Omakohtaisen kokemuksen tuoma viisaus ja ymmärrys on vielä kovin aliarvostettua yhteiskunnassamme. Tällöin ihminen jää useinkin yksin omassa, hyvinkin tärkeässä asiassaan.

Meillä täällä Suomessa ja maailmamallakin yhteiskunta on ennennäkemättömässä murroksessa. Muutoksia tapahtuu hyvinkin nopeaa tahtia. Valtarakenteet murtuvat ja uusia kehkeytyy koko ajan. Sanotaan, että kukaan ei tiedä mitä tapahtuu vain muutaman vuoden kuluttua, varsinkin talouselämässä. Samoin on uskontojen maailmassa. Vaikuttaa siltä, että ihmiset eivät enää luota tämän alan ´aukotriteetteihin´,  vaikka haluavat kuulua vielä ko. instituutioihin. Miksi?  Ehkäpä siksi, että kenties hekään eivät osaa enää neuvoa ja lohduttaa ihmisiä heidän todellisessa, varsinkin hengellisessä hädässään.

Nyt tullaan - alueelle, joka minua kiinnostaa kaikkein eniten. Se on hengellisyys: Mitä on todellinen hengellisyys, elävä hengellisyys - sellainen hengellisyys, joka voidaan myös elää todeksi, eikä vain koettaa yrittää mukauttaa omaa elämäänsä vuosituhansia vanhoihin teologisiin kaavoihin.  Ehkä juuri tästä aiheesta tulen kirjoittamaan tulevissa blogeissani enemmän.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: murros, asiantuntijuus, kokemus, hengellisyys, valta