Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Oletko pävittänyt tietokoneesi ?

Tiistai 30.4.2013 klo 12:22

Minä olen syntynyt aikana jolloin tietokoneita ei ollut olemassakaan, niin kuin olet todennäköisesti sinäkin, joka luet tätä tekstiä. Silti minä niin kuin sinäkin olemme suurelta osin omien tietokoneittemme ohjelmointimme tuotoksia ja tuloksia. Tällä tarkoitan tietenkin sitä kasvatusta jonka olemme saaneet. Kaikkea sitä mihin meitä on uskotettu uskomaan eli pitämään totena. Samoin kuin meidät on suurelta osin kasvatettu ehdollistamalla. Se on: Jos olet kiltti, me vanhemmat palkitsemme sinut siitä. Jos et tottele, saat syyllistämistä, paheksuntaa, syytöksiä ym. rangaistusta.

Tällaisen kasvatusmallin alle joutuivat lähes kaikki viime sodan jälkeen syntyneet ja ainakin vielä myös 50- luvulla syntyneet. Kauheimpia kuulemiani kasvatusohjeita on ollut: Lapselta pitää ottaa luonto pois ettei se vaan ylpisty. Hyväähän he vain selittivät tarkoittavansa tätä kasvatusmallia, ohjelmointia lapsiinsa suorittaessaan. Joka tällaisen myllytyksen jälkeen on psyykkisesti ehjin nahoin selvinnyt, onnittelen sellaista, ja pidän tätä jopa pienoisena ihmeenä.

Miten on nyt sitten tänä päivänä kun tämän rumban läpikäyneet ovat 50 - 60 - 70 vuotiaita. Monet ovat selvinneet hyvin vaan paljon on niitäkin jotka eivät ole pystyneet päivittämään tietokoneensa ohejlmaa tähän päivään. Olen tullut siihen tulokseen, etteivät ihmiset vain huvikseen riitele keskenään, vaan todellisuudessa, heidän ohjelmansa riitelevät toisten ihmisten ohjelmien kanssa. Jos tämän asian syvästi tajuaa, säästyy todella monelta repivältä riidalta ja näin kykenee vapauttamaan itsensä tähän päivään. Ellei - huono juttu. Voin taata etteivät riidat lopu koskaan, koska niistä on tullut jopa osa ihmisen minuutta.

Mistä sitten voi tietää missä ajassa elää ja onko päivitykset ajan tasalla. Luulen, että sen tietää jokainen ihminen, jos vain suostuu ja uskaltaa sitä itseltään kysyä. Voi olla, että on paljon ihmisiä jotka ovat niin kiireisiä paetessaan itsensä kohtaamista, etteivät ole koskaan edes uskaltaneet pysähtyä ko. asian edessä. Tätä tukee aivan viime päivien uutiset asian tiimoilta jossa kerrottiin, että tänä päivänä ihmiset pelkäävät hiljaisuutta ja pysähtymistä enemmän kuin melua ja hälinää. Tähän on siis tultu, eikä vauhtipyörä monillakaan hiljene ennen kuin vakava sairaus tai viikatemies/ kuoleman läheisyys lopettaa kiireen.

Vielä yksi näkökulma. Tänä päivänä yleisenä trendinä on se, että ihmisiä kehoitetaan hakemaan apua ja neuvoja asiaan kuin asiaan. Tämä tarkoittaa: Samalla viestitetään sitä, että voit yhä vähemmän luottaa itseesi ja omaan arviontiisi elämästäsi ja elämäsi tilanteesta. Ja kuitenkin - Ainoa keino edetä, kehittyä, kasvaa on se, että uskaltaa pysähtyä, katsoa oman paitansa sisäpuolelle ja kysyä: Miten minun tilanteeni on. Miksi on näin kun on. Mikä tähän auttaisi. Millaista ohjausta minun olisi hyvä kuulla ja kuunnella - niin sisäistä kuin ulkoistakin. Jne. jne.

Rohkaisen sinua tutustumaan itseesi ja tietokoneesi päivitykseen, katsomaan, näkemään ja ymmärtämään, että millä vuosikymmenellä se on päivitetty. Ja - olisikohan aika alkaa päivittämään sitä tähän päivään ja aikaan sopivaksi, jos siihen näkee tarvetta.

1 kommentti . Avainsanat: päivitys, ohjelmointi, tietokone, kasvu