Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Hengellisestä kasvusta

Tiistai 7.5.2013 klo 15:41

Tänä päivänä puhutaan yhä enemmän mieluummin hengellisyydestä kuin uskonnollisuudesta tai uskovaisuudesta. Mitä on oikea, todellinen hengellisyys ja hengellinen kasvu. Voidaanko hengellistä kasvua erottaa uskonnollisesta kasvusta ja nk. uskovaisuudesta? Pitäisi määritellä viimeksi mainitut jotta asiaa voisi erotella. Keskityn nyt lähinnä hengellisyyteen ja hengelliseen kasvuun.

Minusta hengellinen edistyminen riippuu paljolti siitä, että ihminen pitää elävää kokemuksellista yhteyttä todellisiin hegellisiin voimiin. Se on sitä, että hän pysähtyy, harjoittaa rukousta, meditaatiota, keskittymistä ja kaikenlaista hiljaisuuteen totuttautumista. Se on myös sitä, että hän tuottaa nk. hengen hedelmiä, ja että hän antaa apua kanssaihmisilleen kaikesta siitä mitä hän itse on saanut mahdollisilta hengellisiltä hyväntekijöiltään. Hyvin paljon on merkitystä myös sillä, että ihminen on nk. hengellisesti köyhä, eli nöyrä - eli sitä, että hän opetettavissa oleva. Sitä että ihminen haluaa oppia ja kasvaa, ja että hänessä on hengen ja täyttymyksen kaipuun nälkä.

Jotta hengellinen kasvu olisi mahdollista, se edellyttää mielestäni ihmisessä ehdotonta rehellisyyttä tunnistaa omaa tilaansa. Tämä tunnistaminen alkaa siitä, että hän tunnistaa ja tiedostaa omaa tarvetilaansa, sitä mitä tarpeita hänellä on ja pyrkii niitä sitten tyydyttämään. Vasta tämän jälkeen voi tajuta elämässään merkityksiä ja arvoja joista niistäkin tänä päivänä puhutaan paljon. Todisteena aidosta hengellisyydestä on mm. se, että ihmisestä tulee aidosti epäitsekäs ja häntä motivoi pyyteetön rakkaus ja palvelumieli. Antaessaa saa toteutuu tässä.

Hengellisyydestä tulee se osoitin joka  osoittaa sen miten hyvin Jumalaa tunteva ihminen on, ja kuinka hyödyllinen hän on kanssaihmisilleen. Hengellisyys lisää kykyä nähdä kauneutta ympäristössään, tunnistaa totuutta merkityksissä ja havaita hyvyyttä arvoissa. Tänä päivänä puhutaan hyvin paljon onnellisuudesta. Minusta syvin onnellisuus liittyy nimenomaan hengelliseen edistymiseen. Hengellinen kasvu tuottaa sellaista kestävää iloa ja rauhaa jonka sanotaan käyvän yli kaiken ymmärryksen.

Tänä päivänä on myös hyvin selvästi havaittavissa se, että ihmiset pyrkivät toteuttamaan itseään mitä useimmissa aineellisissa asioissa. Meillä on kyllä oikeus nauttia saamistamme hyvistä aineellisistakin asioista, mutta mielestäni kaikkein arvokkainta olisi se, jos pystyisimme toteuttamaan ja ilmentämään elämässämme hengellisiä arvoja ja merkityksiä, koska vain ne tuottavat todellista ja ikänsä kestävää iloa ja rauhaa elämäämme.

1 kommentti . Avainsanat: hengellisyys, onnellisuus, kasvu

Mikä on perustoiveesi?

Keskiviikko 23.3.2011 klo 11:16

Mikä on perustoiveesi jonka koet sinulta puuttuvan? Mitä kaikkein eniten kaipaat ja haluat? Voitko tavoittaa sen sisimmästäsi? Koeta tavoittaa se. Sinun on ehkä oltava kauankin hiljaa löytääksesi mikä se on. Ymmrrä sitten sen viesti mitä se haluaa sinulle kertoa.

Kuuntele mikä se tarve on. Vasta sitten voit tyydyttää sen.  Ensin sinun on se löydettävä, tunnistettava. Saatat huomata, että tarve ei ole aikaan eikä paikkaan sidottua eli ns. maailmallista, vaan ajatonta - kuten esim. rauhan tai onnellisuuden tarvetta.

Minkä akselin ympärillä elämäsi ja maailmasi pyörii? Miettiessäsi vastausta tuohon saatat huomata alkavasi selitellä miksi tuo perustarve ja toive ei ole täyttynyt eikä täyty. Ellei  perustarvetta täytetä, koet olevasi aina puutteessa etkä koe elämääsi mielekkääksi.

Miettiessäsi asiaa saatat huomata mielessäsi kaipaavan apuja muilta, että he auttaisivat sinua kertomaan mikä perustarpeesi on. On kuitenkin niin, ettei  kukaan muu  voi sinulle sitä kertoa. Sinun on se löydettävä, saatava selville. Kun saat sen selville - silloin sinä voit tietää myös sen, miten se on mahdollista täyttää.

Täytätkö toiveesi ja tarpeesi, kun olet saanut sen selville. Huomaat jälleen, että sinun on se tehtävä. Ei kenenkään muun. Vai jatkatko entiseen malliin, hiljaisessa epätoivossa: "Kyllähän minä sen tekisin, jos minut hyväksttäisiin ja minua tarpeeksi rakastettaisiin.." Odotatko lupaa loputtomiin..?  Mitä sinä oikein odotat ja miksi sinä odotat!

3 kommenttia . Avainsanat: rauha, onnellisuus, perustarve, perustoive

Onnellisuudesta

Sunnuntai 19.12.2010 klo 11:55

Onnellisuus on jotain mikä kiinnostaa ihmistä suuresti. Sitä on tutkittu paljon ja tutkitaan edelleen. Siitä on monenlaisia määritelmiä ja kukapa ei haluaisi sitä kokea.

Erittäin onnellisten ihmisten piirteiksi voidaan kiteyttää seuraavaa: He käyttävät paljon aikaa perheen ja ystävien kanssa, ja he osaavat ilmaista kiitollisuutta kaikesta, mitä heillä on. He auttavat usein työtovereita ja ohikulkijoita ja ovat optimisteja tulevaisuuden suhteen.

He osaavat iloita elämän nautinnoista ja elää nykyhetkessä. Liikunta on heille viikottainen tai päivittäinen tapa. Lisäksi he ovat sitoutuneita  elinikäisiin päämääriin ja heillä on kyky selviytyä elämässä eteen tulevista haasteista.

Terveydestä ja mielenterveydestä ihmisellä on paljon ymmärrystä, mutta onnellisuudesta ihminen ei ole vielä oivaltanut lähellekään kaikkea. Mielestäni syvin onnellisuus kytkeytyy erottamattomasti hengelliseen edistymiseen. Hengellinen kasvu tuottaa kestävää iloa; rauhaa, jota voidaan vain syvästi tuntien kokea.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: onnellisuus, ilo, rauha, kiitollisuus, hengellisyys