Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Hiljaisuudesta

Perjantai 13.4.2012 klo 13:03

Kun tänään heräsit, heräsitkö levänneenä, vailla ajatuksia? Panetko yleensäkään merkille millä intensiteetillä ajatusmyllysi pyörii pitkin päivää? Aamulla heti heräämisen jälkeen on mahdollisuus ehkä parhaiten tarkkailla ja huomata, että ei vielä ajattele oikeastaan mitään. On ikäänkuin vielä unen ja valvemaailman välimaastossa. Tarvitsee laittaa vain radio päälle ja ottaa pävin lehti esille niin mielesi on jo vienyt sinut omaan maailmaansa - etkä voi sille enää mitään.

Oletko koskaan pannut merkille kuinka rasittavaa jatkuva ajattelu voi olla. Tahtoisit jopa luopua liiasta ajattelusta, mutta et voi pysäyttää ajatteluasi. Kun tämä mylly pyörii tarpeeksi pitkään ja viuhaan tahtiin sellaista sanotaan sitten kohta stressiksi. Väsyt valtaisaan ajattelumäärään ja saatat jopa kuvitella, että tälle ei ole edes muuta vaihtoehtoa kuin kenties lepo tai loma.

Entäpä jos koettaisit luopuisit kaikesta ajattelustasi, ajatuksistasi ja määritelmistäsi, varsinkin silloin kun sinun ei ole pakko ajatella tai puhua kenenkään kanssa. Katsoisit mitä jää jäljelle kun lopetat ajattelemisen. Pelottaako tällainen ehdotus sinua? Pelkäätkö, että raukeat tyhjiin, aivan kuin putoaisit tyhjyyteen, jos näin kävisi? Tässä huomaisitkin, kuinka oletkaan takertunut ajatuksiin ja kaikenlaisiin määritelmiin itsestäsi ja muista jotka tuottavat turvallisuuden tunnetta. Uskot niin, ja koska sinulle on kenties näin vakuuteltu.

Missä olisi sinun uskosi ja luottamuksesi? Tässäpä oiva harjoitus osoittaa luottamusta - luottamusta sitä ´hyvää´kohtaan, jonka uskot jäävän jäljelle vaikka ajatukset katoaisivatkin. Olla vailla ajatuksia - houkuttaako tällainen sinua koskaan? Minua ainakin  houkuttaa, ja huomaan tätä aina silloin tällöin harjoittelevanikin.

Jäljelle jäisivät ainakin sinun hengityksesi, ja sinun kokemisesi. Puhtaat kokemisesi - mutta vailla tarinoita näitten kokemisten merkityksistä ja syistä. Koska hengityksesi jatkaisi kulkuaan, tietäisit olevasi elossa ja voisit ehkäpä tarkkailla ja tunnustella millaista on vain kokea olevansa elossa, pelkässä olemassaolossa. Kuinka tyydyttävää onkaan voida kokea iloa pelkästä olemassaolostaan! Kiehtooko tämä sinua - olla vain ja vailla ajatuksia. Minua ainakin kiehtoo.

Sanotaan, että Jumala puhuu hiljaisuudessa, että hiljaisuus on Jumalan ääni. Onko jatkuva ja pakonomainen ajattelu vain pakoyritys olla kuulematta hiljaisuuden - Jumalan ääntä. Eli me kartamme kaikkea sitä mikä toisi meille rauhan ja levollisuuden! Kauheaa, jos ja kun näin on!

                     

1 kommentti . Avainsanat: stressi, levottomuus, ajattelu, pysähtyminen, hiljaisuus