Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Tavaroihin kiintyminen ja kiinnittyminen

Perjantai 19.10.2012 klo 16:00

Kuulun nk. suureen ikäluokkaan, joka on syntynyt viime sodan jälkeisinä vuosikymmeninä. Lapsuudessani kaikesta tavarasta oli vielä puutetta. Kaikki vähänkin merkittävä tavara säilytettiin, pantiin talteen. Hyvin yleinen sanonta kuuluikin: ´Kyllä aika tavaran kaupittee´. Millainen suhde ihmisillä on tänä päivänä tavaroihin. Onko mikään muuttunut - varsinkin oman ikäpolveni ihmisillä.

Tekisi mieli väittää, että asennoituminen ei ole paljoa muuttunut. Tavaraa on kaupan niin paljon, että väkisinkin niitä pursuaa yli oman tarpeen kun aina uutta, parempaa ja mielenkiintoisempaa on tarjolla. Mistä johtuu se, että ihmisillä on vaikeuksia luopua liiasta tavaramäärästä kun uutta hankitaan tilalle. Mistä tässä on kysymys. Onko se luopumisen vaikeutta ja pelkoa, että ´sitä saattaa tarvita´, vai vain omistamisen halua, vai jopa sitä, että kokee tietyt tavarat  osaksi omaa minuuttaan. Jos näin on, niin mitä on tämä tavaraan kiinnittyminen? Voisiko asia olla toisinkin?

Luulen, että on paljon ihmisiä jotka eivät koe tässä asiassa mitään ristiriitaa ja sitä, että tässä olisi jotain kummallista ja haitallista. He rakentavat minuuttaan tavaroillaan, ovat aina niin tehneet ja haluavat tehdä niin jatkossakin. Sanoisinkin tällaisia ihmisiä täysin unessa oleviksi, täysin tiedostamattomaksi, nk. ruususen unta nukkuviksi. Nyt keskitynkin ihmisiin jotka kokevat jo ahdistuneisuutta tavarapaljoudestaan ja kokeat tuskaa varsinkin silloin kun joutuu luopumaan jostain rakkaasta esineestään tai omaisuudestaan. Sanoisin näitä ihmisiä jo heräämässä oleviksi, koska he kokevat, että kaikki ei ole niin hyvin kuin voisi olla.

Kun kiintyy tavaroihin, ja kun käyttää niitä kohentaakseen omaa arvoaan muiden ja omissa silmissään, huoli esineistä, tavaroista ja omaisuudesta saattaa helposti vallata ihmisen koko elämän. Kun ihminen rakentaa minuuttaan tavaroiden ja esineiden avulla, hän ei todellisuudessa arvosta niitä sellaisenaan, eikä myöskään kykene nauttimaan niistä sellaisenaan, koska hän etsii niistä itseään. Hän käyttää niitä itsetuntonsa pönkittämiseen. Tämän seurauksena hän saa kintereilleen myös hiipivän pelon. Syvällä sisimmässään ihminen tietää, että samaistuessaan esineisiin ja niiden tuomaan statukseen, tai vaikkapa oppiarvoihin näiden tuoma itseluottamus ja itsetunto eivät ole todellisia. Tosipaikan tullen ne eivät kestä, ja tämä tuo em. epävarmuuden tunteen.

Jos ihminen ei rakenna minuuttaan esineillä ja arvostaa niitä sellaisenaan, hän pystyy myöntämään niiden arvon ilman mielen arviota. Tällöin hän kykenee tuntemaan esineistä, rahallisesti hyvin vähäarvoisistakin - suurta kiitollisuutta ja iloa. Tähän kykenee vain jos ei ole kiintynyt ja kiinnittynyt esineisiin ja tavaroihin ja kaikenlaisiin muihinkin muotoihin - koska nämä kaikki ovat katoavaisia eli syntymän ja kuoleman lain alaisia. Eli - älä yritä rakentaa minuuttasi muotojen avulla, minkään näkyvän identiteetin avulla.

Kun katsot rakastamaasi ihmistä ja tunnet syvää rakkautta häntä kohtaan, tai kun katselet luonnon kauneutta, esimerkiksi ihanaa auringonlaskua, jokin syvällä sisimmässäsi reagoi tähän hyvin voimakkaasti. Viivähdä hetkeksi tässä ja yritä tuntea ja kokea tätä rakkautta ja kauneutta vieläkin syvemmin, sillä tässä on kysymyksessä sinun todellinen minuutesi, sinun tosiolemuksesi, ydinminuutesi ( johon blogeissani viittaan tämän tästä).

Ulkoinen muotosi on vain väliaikainen heijastus tästä sisimmässäsi olevasta olemuksesi ytimestä. Ihmisen tosiolemus on rakkaus ja kauneus eivätkä ne koskaan hylkää häntä vaikka ihmiset ja ulkoiset muodot niin tekevätkin. Meidän todellisena tehtävänämme on tajuta tämä, saada yhteys toimivaksi, pitää sitten huolta yhteydestämme sisimpäämme, todelliseen olemukseemme. Ja ilmentää sitten tätä todellista olemustamme, rakkauttamme - ympärillemme.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luopuminen, kiintyminen, kiinnittyminen, ahdistus, minuus, ydinolemus, rakkaus, kauneus

Kenen joukoissa seisot

Tiistai 9.10.2012 klo 13:18

- Ajatus tuli mieleeni, kun tänä aamuna ajattelin asiaa: Mitä tahansa juuri nyt ajattelenkin - virittäydyn kaikkien muiden ihmisten ajatusten ja tuntemusten tasoille, jotka ajattelevat samankaltaisia ja -tasoisia ajatuksia. Jos sinäkin ajattelet esimerkiksi rakkautta, ja sitä kuinka paljon onkaan ihmisiä, jotka ovat hyväntahtoisia ja rakastavat läheisiään ja muitakin ihmisiä, ja kuinka kevyt ja iloinen olo sinulla onkaan, sinä ikäänkuin automaattisesti ja aivan huomaamattasi virittäydyt myös kaikkien muiden ihmisten ajatusten ja tunteitten aaltopituudelle jotka ajattelevat ja tuntevat samoin.

Jos taas mielesi valtaa epäilykset ja pelko, lukkiudut kaikkien niiden ihmisten ajatuksiin ja tunnelmiin jotka elävät samanlaisella pelon tasolla. Huomaat kenties ajattelevasi ja miettiväsi kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat loukanneet ja pahoittaneet sinun mielesi. Panet aivan humaamattasi merkille myös ulkoympäristössäsi kaikki ne ihmiset jotka muistuttavat ajattelemiasi ihmisiä käyttäytymisellään. Saatat myös huomata, että kielteiset vihan ja koston ajatukset aivan huomaamattasi vain lisääntyvät mielessäsi. Ehkä et ollenkaan myönnä, että olisit jotenkin itse osallinen asiaan, vaan saatat syyttää mielessäsi tunteistasi kaikkia muita kuin itseäsi.

On ehkä hyvinkin hyödyllistä silloin tällöin kysyä itseltään: Kenen joukoissa seisoo eli, missä ´maailmassa´elää. On myös hyvä tajuta, että se, mitä juuri ajattelet luo yhteyttä sellaiseen ´maailmaan´ja tuntemuksiin jotka ovat ajatustesi ja tuntemustesi mukaisia. Ei ole ollenkaan sattumaa ne ihmiset, jotka ovat ympärilläsi. Ne kannattaa nähdä opettajinasi itsestäsi - siitä sisäisestä maailmastasi, mikä on sisäpuolellasi. Miksi olen tässä tilanteessa - on hyvä kysymys tässä kohtaa. Ellei pysty itse oivaltamaan sitä, on hyvä ottaa apuja vastaan sellaiselta joka voi valottaa asiaa moneltakin kannalta. Se saattaa säästää sinulta monta kehityksen vuotta - ja myös paljon rahaa, mielenrauhasta ja onnellisuudesta puhumattakaan.

Otsikon aiheella tarkotan myös sitä, kuinka erilaisissa ´maailmoissa´ ihmset elävätkään. Sitä ei välttämättä päälle päin näe, eikä voi erottaa. Mikä auttaisi erottamisessa? Ehkä se, millaisen vaikutuksen ja olon eri ihmisten seura ja läsnäolo ´tekevät´ itselle. Hyvä mittari ovat pienet lapset ja eläimet, varsinkin koirat. Ne ihmiset, joihin jopa aivan tuntemattomatkin koirat jo ensi tapaamisella viehättyvät - näissä ihmisissä on jotain salaperäistä ja kiehtovaa jota kannattaa tavoitella ja arvostaa. Heidän seurassaan  ihmisetkin viihtyvät erittäin hyvin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: viihtyminen, seura, lapset, koirat, rakkaus

Hyvä tahto

Torstai 22.12.2011 klo 19:40

"Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto toisiaan kohtaan" Tämä jo kaksituhatta vuotta sitten ihmiskunnalle tuotu sanoma - kuinka kaukana me edelleen olemmekaan tästä toivomastamme tilasta. Toiset sanovat, että oleme jopa kaikonneet yhä kauemmas tästä. Mitä sinä sanoisit? Miten näet tämän asian? Onko sinulla uskoa parempaan huomiseen?

Joulun aikaan herkistymme tälle asialle. Joulu tuo jokaiselle yksilölle halun olla hyvä lähimmäisiään kohtaan. Koko joulun aika tähtää tähän. Kerrotaan kuinka kolme viisasta miestä halusi tuoda lähjoja krsitinuskomme keskeisimmälle henkilölle. Traditio lähtee ajanlaskumme alusta ja jatkuu edelleen, ja hyvä niin.

Tämä hyvä tapa on vain nykyisin riistäytynyt paljolti käsistämme. Pitää ostaa ja tehdä sitä ja sitä ennenkuin voi asettua viettimään joulua. Tämä kaikki tuottaa stressiä. Joulun aika on muuttunut paljolti hyvin kaupalliseksi. Kiire on hyvin tuttu seuralainen monelle siihen valmistautuvalle. Mikä olisi paras tapa viettää joulun aikaa? Mikä sinulle on hyvää tahtoa?

Hyvyys on yksi ihmisen eettisiä perusteita. Jokaisessa ihmisessä on joskus ollut esillä hyvyyttä - pyyteetöntä hyvää tahtoa. Miten elämäsi muuttuisikaan, jos kykenisit tunnistamaan hyvän tahdon, rakkauden tai sen tarpeen kaiken sen takana, mitä ihmiset sinulle sanovat käyttivätpä he millaisia sanoja tahansa? Katsoisit silloin yhä syvemmälle sisimpääsi tunnistaaksesi ja tunnustaaksesi  rakkauden ja hyvän tahdon jokaisessa ihmisessä. Tunnistaessasi kaikessa olevan rakkauden, tuot sen esille ja vedät sitä myös puoleesi.

Kun ihminen pyrkii antamaan aikaa itselleen ja muille, se on parasta antamista, koska tällöin hän antaa osan itsestään. Näin hän tuottaa myös hyvää oloa itselleen, kun hän antaa aikaa  ja levittää hyvää tahtoa muille. Oletko koskaan ajatellut kuinka hyvältä tuntuukaan, kun voi ja saa auttaa muita. Sitä tunnetta ei voi rahalla ostaa eikä millään muullakaan korvata.

Kun ihminen vastaanottaa hyvää tahtoa, hän on kiitollinen. Tästä kiitollisuudesta vastalahjana hän  mielellään myös haluaa antaa muille. Kaikki se mihin keskityt lisääntyy. Kun keskityt rakkauteen, se lisääntyy. Sanotaan, että rakkaus on halua tehdä hyvää toisille. Ja kun teet hyvää toisille, teet sitä samalla myös itsellesi. Näin osoitat hyvää tahtoa - sekä itsellesi että muille.

1 kommentti . Avainsanat: hyvä tahto, rauha, joulu, rakkaus, hyvyys