Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Rauhaa vai rauhattomuutta

Lauantai 22.12.2012 klo 13:05

Näin joulun alla ajatus rauhasta käynee meidän monienkin mielessä aivan luonnostaan. Itse kullakin on erilaiset odotukset ja käsitykset siitä mitä rauha on ja miten se on mahdollista saavuttaa ja kokea. Luomalla sille hyvät puitteet mielemme on ehkä helpompi rauhoittua. Ja tähän monien jouluvalmistelutkin tähtäävät. Olisi mielenkiintoista tietää kuinka moni onnistuu tässä rauhan tavoittelussaan joulun aikaan.

´Ollakko vai eikö olla´ - ajatus putkahti mieleeni pohtiessani mielen toimintaa ja  sitten olemista - sitä, että mitä oleminen on ja voiko sitä edes ns. ajatella. Mietin myös tämän olemisen suhdetta mieleen, ajatuksiin ja henkisiin harjoituksiin.

Olen ymmärtänyt, jos tällaista voi edes ymmärtää, että ´olemisen´ salaisuus  on hyvin, hyvin  yksinkertainen asia. Niin yksinkertainen, että emme sitä edes huomaa  päivittäisessä elämässämme - kun huomaamme jo ajattelevamme kaikenlaista. Vaikka koettaisi kiinnittää huomionsa pelkkään olemiseen, saattaa huomata hetken päästä, että ajattelee jo kaikenlaista, esim. sitä mitä nyt olisi hyvä tehdä ja miten nyt siihen ja siihen asiaan suhtaudun.

Kun oleminen ei ole tekemistä eikä harjoitusta, se saa mielemme yhä enemmän ymmälle. Olemme niin tottuneet siihen, että kaikki arvokas on saavutettavissa tekemisen kautta. Nyt sitten pitäisi yks kaks alkaa luopumaan tästä ajatuksesta ja käsityksestä, ja jopa siitä, että olemistaan ei voi edes ajatella. Tämä menee jo monien ymmärryksen yli ja he luovuttavat viimeistään tässä vaiheessa - kunnes huomaavat luovansa jällen  kärsimystä elämäänsä ja ovat taas halukkaita pysähtymään ja kysymään mistä tässä kaikessa oikein on kysymys.

Olen tullut siihen tulokseen, että uskallus pysähtyä, suostua pysähtymään ja haluta mielen pysähtyä - on ehkä rohkeinta mihin ihminen voi elämässään alkaa ja suostua. Pelottelemme itseämme kaikenlaisilla mörköillä, että ajatuskin rauhasta on monelle vain kaukainen haave. Ja kuitenkin jokainen voi syvällä sisimmään tuntea ja kokea, että se on mahdollista jos vain uskaltaisi rauhoittua ja pysähtyä. Vaan olemmeko riittävän halukkaita ´maksamaan´ rauhasta minkä hinnan se vaatii - tätä voi itse kukin kysyä itseltään.

Minua helpottaa ja lohduttaa jo pelkkä tieto siitä, että rauha, todellinen rauha on mahdollinen, jos vain suostun pysähtymään ja hiljentymään ja katsomaan mitä sitten tapahtuu. Ja että tämä ei ole ajattelemista eikä tekemistä eikä suorittamista. Tämä on kaikkein suurin lahja minkä ihminen voi saada ja omata - vieläpä ilmaiseksi. Se on kaikille tarjolla, niin rikkaille kuin köyhille. Tässä elämä on hyvin oikeudenmukainen ja tasapuolinen kaikkia kohtaan. Hyvää joulua ja rauhaa sinulle lukijani!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rauha, mieli, rauhtattomuus, pelko, tietoisuus, oleminen

Ulkopuolella vai sisäpuolella

Keskiviikko 18.4.2012 klo 17:09

Ihminen, joka kenties vasta on heräämässä avartuvalle tietoisuudelleen saattaa vielä helposti ajatella, että totuus ja selkeys elämässä löytyy enemmänkin hänen ulkopuoleltaan kuin sisäpuolelta. Että joku auktoriteetti tai oppi sen hänelle näyttäisi. On tärkeää ymmärtää miten tällainen käsitys on saattanut syntyä jotta tämän käsityksen voisi purkaa.

Aloittelevalle etsijälle saattaa olla järkytys, kun hän huomaa, että elämässään ilmeneviä tapoja, riippuvuuksia ja kärsimyksiään hän on pitänyt omana itsenään, eli että ne ovat osa "minua". Tämä saattaa herättää halun löytää sen mikä on aitoa, todellista, pyhää ja vapaata. Ihminen, joka on samaistunut ikäviin ja kielteisiin asioihin alkaa etsiä pyhää ja puhdasta itsensä ulkopuolelta. Hän on saattanut lukea kertomuksia tietäjistä ja pyhistä ihmisistä ja alkaa tavoitella sellaista elämää mielessään jota kuvittelee pyhien ihmisten omaavan ja elävän.

Ponnistellessaan kohti sellaista elämää hän saattaa tajuta, että se millainen hän on ja millaiseksi hän kuvittelee ihanneihmisen olevan, näiden välillä on ammottava aukko tai kuilu. Tämä valtava pettymys saattaa herättää kaipauksen, jota voidaan kutsua sielun kaipuuksi Jumalan puoleen. Hän ymmärtää, että mitkään ponnistelut eivät riitä viemän häntä lähellekään tämän kaipuun täyttymistä. Ihminen saattaa huomata ettei hän pysty siihen omin päin eikä hän edes tiedä mitä seuraavaksi pitäisi tehdä.

Tässä kohtaa on monta vaihtoehtoa miten jatkaa. Joku kääntyy selvännäkijän puoleen jolta kysyy apua, toinen hankkii vimmatusti lisää tietoa unohtaakseen kokemansa järkytyksen. Monet älyllistävät ja käsitteellistävät tapahtuman ja saavat näin etäisyyttä asiaan. Joku masentuu ja lakkaa yrittämästä, joku alkaa juomaan, joku hurahtaa johonkin oppiin toivoen pelastusta  ja niin edelleen.

Tai - sitten on vielä yksi vaihtoehto: Älä tee yhtään mitään, älä ulkoisesti äläkä sisäisesti. Älä eksy mihinkään tarinaan millä yrität selittää asiaa  kaipuun voittamiseksi, vaan suostu kohtaamaan se kauhu ja kipu kun tunnet sydämesi melkein hajoavan. Ymmärrä kohtaamasi pettymys kutsuksi siihen mitä olet kaivannut. Vain harva suostuu ottamaan tämän kutsun vastaan. Tämä merkitsee sitä, että et pakene pettymyksen tuskaa ja kauhua, et kiellä kaipuuta, mutta et myöskään ala dramatisoimaan sitä, vaan yksinkertaisesti vain suostut kokemaan ja läpielämään sen tuskan ja kauhun mitä tunnet sydämessäsi. Ellet yksin kykene tähän, etsi käsiisi ihminen johon koet voivasi  luottaa ja  jonka avulla uskallat käydä kohti suurinta pelkoasi ja kohdata demonisi.

Kun et säikähdä kokemaasi tuskaa ja suostut kohtaamaan sen paljastui mitä tahansa, saatat huomata että mitään pelättävää ei todellisuudessa olekaan. Saatat saada tuntemuksen omasta todellisesta olemuksestasi joka on aina levollinen ja rauhallinen ja josta tunnet kumpuavan "elävän veden virrat". Ymmärrät, että tämä yhteys sisimpääsi on kalleinta mitä voit omata ja kokea. Tiedät tämän jälkeen mitä "tehdä", kun levottomuus ja rauhattomuus jälleen iskee sinuun. 

3 kommenttia . Avainsanat: tuska, kärsimys, rauha, pyhä, sydän, tietoisuus

Hyvä tahto

Torstai 22.12.2011 klo 19:40

"Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto toisiaan kohtaan" Tämä jo kaksituhatta vuotta sitten ihmiskunnalle tuotu sanoma - kuinka kaukana me edelleen olemmekaan tästä toivomastamme tilasta. Toiset sanovat, että oleme jopa kaikonneet yhä kauemmas tästä. Mitä sinä sanoisit? Miten näet tämän asian? Onko sinulla uskoa parempaan huomiseen?

Joulun aikaan herkistymme tälle asialle. Joulu tuo jokaiselle yksilölle halun olla hyvä lähimmäisiään kohtaan. Koko joulun aika tähtää tähän. Kerrotaan kuinka kolme viisasta miestä halusi tuoda lähjoja krsitinuskomme keskeisimmälle henkilölle. Traditio lähtee ajanlaskumme alusta ja jatkuu edelleen, ja hyvä niin.

Tämä hyvä tapa on vain nykyisin riistäytynyt paljolti käsistämme. Pitää ostaa ja tehdä sitä ja sitä ennenkuin voi asettua viettimään joulua. Tämä kaikki tuottaa stressiä. Joulun aika on muuttunut paljolti hyvin kaupalliseksi. Kiire on hyvin tuttu seuralainen monelle siihen valmistautuvalle. Mikä olisi paras tapa viettää joulun aikaa? Mikä sinulle on hyvää tahtoa?

Hyvyys on yksi ihmisen eettisiä perusteita. Jokaisessa ihmisessä on joskus ollut esillä hyvyyttä - pyyteetöntä hyvää tahtoa. Miten elämäsi muuttuisikaan, jos kykenisit tunnistamaan hyvän tahdon, rakkauden tai sen tarpeen kaiken sen takana, mitä ihmiset sinulle sanovat käyttivätpä he millaisia sanoja tahansa? Katsoisit silloin yhä syvemmälle sisimpääsi tunnistaaksesi ja tunnustaaksesi  rakkauden ja hyvän tahdon jokaisessa ihmisessä. Tunnistaessasi kaikessa olevan rakkauden, tuot sen esille ja vedät sitä myös puoleesi.

Kun ihminen pyrkii antamaan aikaa itselleen ja muille, se on parasta antamista, koska tällöin hän antaa osan itsestään. Näin hän tuottaa myös hyvää oloa itselleen, kun hän antaa aikaa  ja levittää hyvää tahtoa muille. Oletko koskaan ajatellut kuinka hyvältä tuntuukaan, kun voi ja saa auttaa muita. Sitä tunnetta ei voi rahalla ostaa eikä millään muullakaan korvata.

Kun ihminen vastaanottaa hyvää tahtoa, hän on kiitollinen. Tästä kiitollisuudesta vastalahjana hän  mielellään myös haluaa antaa muille. Kaikki se mihin keskityt lisääntyy. Kun keskityt rakkauteen, se lisääntyy. Sanotaan, että rakkaus on halua tehdä hyvää toisille. Ja kun teet hyvää toisille, teet sitä samalla myös itsellesi. Näin osoitat hyvää tahtoa - sekä itsellesi että muille.

1 kommentti . Avainsanat: hyvä tahto, rauha, joulu, rakkaus, hyvyys

Mitä sinä tunnet tänään?

Keskiviikko 12.10.2011 klo 13:14

Oletko ajatellut tarkemmin mistä sinun elämäsi muodostuu. Muodostuuko se siitä onko sinulla töitä vai ei; onko sinulla ystäviä vai ei; onko sää ulkona hyvä vai ei; oletko rikas vai rahaton; nukuitko viime yösi hyvin vai et. Vai - mistä kaikesta elämäsi oikein muodostuukaan.

Väitän, että mikään ei ole niin merkityksellistä kuin se, mitä sinä juuri tällä hetkellä tunnet, sillä elämäsi muodostuu juuri siitä, mitä sinä tunnet nyt. Se, mitä sinä tunnet juuri nyt tarkoittaa sitä, että sitä sinä myös lähetät ulospäin. Siitä sinä puhut, sitä sinä ajattelet, sitä kaikkea sinä itsestäsi annat ja jaat. Jos jaat kielteisyyttä ja kurjuutta siihen samaan hengenvetoon sinä kaipaat ja vaadit rakkautta itsellesi, koska sitä sinä koet itseltäsi puuttuvan.

Miten voisit kokea yhä enemmän hyviä tunteita. Mten voisit saada sitä mitä kaipaat. Ajattele kaikkea sitä mikä on sinulle rakasta. Listaa näitä asioita peräjälkeen niin paljon kuin voit. Puhu siitä mitä rakastat. Ilmennä kaikkea sitä mitä rakastat. Tunne ja koe sitä mitä rakastat. Näin kykenet vähitellen tuntemaan yhä suurempaa rakkautta ja kiitollisuutta niitä asioita kohtaan jotka ovat sinulle rakkaita ja tärkeitä.

Se, mitä tunnet terveyttä, rahaa, työtä, ihmissuhteita tai mitä tahansa elämän osa-aluetta kohtaan, on hyvin tarkka kopio tai heijastus siitä mitä olet antanut suhteessasi niihin. Kaikki elämässäsi riippuu siitä, miltä sinusta tuntuu. Jokainen tekemäsi päätös pohjautuu siihen, mitä tunnet. Tunteesi ovat koko elämäsi ainoa liikkeelle paneva voima.

Kun saat olosi tuntumaan hyvältä, ajatuksesi automaattisesti ovat hyviä. Et voi olla hyvällä tuulella, jos ajatuksesi ovat kielteisiä. Et myöskään voi tuntea oloasi kurjaksi silloin kun ajatuksesi ovat positiivisia. Jos saat tuntumaan olosi hyvältä, sinun ei tarvitse kantaa huolta mistään muusta. Aina kun tunnet olosi hyväksi, voit olla takuuvarma siitä, että lähetät rakkautta ulospäin ja saat varmuudella rakkautta myös takaisin. Näin sinusta on tullut lähde rakkaudelle etkä tule koskaan kokemaan puutetta rakkaudesta tai mistään muustakaan todella tärkeästä elämässäsi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tunne, hyvä olo, rauha, rakkkaus

Mikä on perustoiveesi?

Keskiviikko 23.3.2011 klo 11:16

Mikä on perustoiveesi jonka koet sinulta puuttuvan? Mitä kaikkein eniten kaipaat ja haluat? Voitko tavoittaa sen sisimmästäsi? Koeta tavoittaa se. Sinun on ehkä oltava kauankin hiljaa löytääksesi mikä se on. Ymmrrä sitten sen viesti mitä se haluaa sinulle kertoa.

Kuuntele mikä se tarve on. Vasta sitten voit tyydyttää sen.  Ensin sinun on se löydettävä, tunnistettava. Saatat huomata, että tarve ei ole aikaan eikä paikkaan sidottua eli ns. maailmallista, vaan ajatonta - kuten esim. rauhan tai onnellisuuden tarvetta.

Minkä akselin ympärillä elämäsi ja maailmasi pyörii? Miettiessäsi vastausta tuohon saatat huomata alkavasi selitellä miksi tuo perustarve ja toive ei ole täyttynyt eikä täyty. Ellei  perustarvetta täytetä, koet olevasi aina puutteessa etkä koe elämääsi mielekkääksi.

Miettiessäsi asiaa saatat huomata mielessäsi kaipaavan apuja muilta, että he auttaisivat sinua kertomaan mikä perustarpeesi on. On kuitenkin niin, ettei  kukaan muu  voi sinulle sitä kertoa. Sinun on se löydettävä, saatava selville. Kun saat sen selville - silloin sinä voit tietää myös sen, miten se on mahdollista täyttää.

Täytätkö toiveesi ja tarpeesi, kun olet saanut sen selville. Huomaat jälleen, että sinun on se tehtävä. Ei kenenkään muun. Vai jatkatko entiseen malliin, hiljaisessa epätoivossa: "Kyllähän minä sen tekisin, jos minut hyväksttäisiin ja minua tarpeeksi rakastettaisiin.." Odotatko lupaa loputtomiin..?  Mitä sinä oikein odotat ja miksi sinä odotat!

3 kommenttia . Avainsanat: rauha, onnellisuus, perustarve, perustoive

Miksi ihminen kokee levottomuutta

Keskiviikko 22.12.2010 klo 13:31

Mitä on levottomuus, stressi? Se on rauhattomuutta mielessä ja tunteissa. Ihminen on menettänyt kosketuksen nykyhetkeen. Yleensä ihminen ei huomaa koko rauhan olemassaoloa ennenkuin  rauhattomuus on iskenyt häneen.

Levoton ihminen kokee ristiriitaa tunteidensa välillä. Mielessä risteilee moneen suuntaan vieviä vaatimuksia. Ihminen ei tunnista hänelle hyvää oloa tuottavaa tunnetta.

Kuinka ihminen voisi tuntea rauhaa? Mielenrauhan kokemisessa on tärkää tunnistaa omat tunteensa. Omien tunteidensa kunnioittaminen saa aikaan sovun itsensä kanssa.

Rauhaa voidaan kokea olemalla läsnä tässä hetkessä. Mieli elää joko tulevaisuudessa tai menneisyydessä. Missä sinä elät - mietitkö tulevaisuutta - elätkö menneisyydessä. Vai kykenetkö tuntemiseen jota koetaan tässä ja nyt. Tällöin rauhankin tunteminen, kokeminen on mahdollista.

 

 

2 kommenttia . Avainsanat: levottomuus, stressi, rauha, tunteminen

Onnellisuudesta

Sunnuntai 19.12.2010 klo 11:55

Onnellisuus on jotain mikä kiinnostaa ihmistä suuresti. Sitä on tutkittu paljon ja tutkitaan edelleen. Siitä on monenlaisia määritelmiä ja kukapa ei haluaisi sitä kokea.

Erittäin onnellisten ihmisten piirteiksi voidaan kiteyttää seuraavaa: He käyttävät paljon aikaa perheen ja ystävien kanssa, ja he osaavat ilmaista kiitollisuutta kaikesta, mitä heillä on. He auttavat usein työtovereita ja ohikulkijoita ja ovat optimisteja tulevaisuuden suhteen.

He osaavat iloita elämän nautinnoista ja elää nykyhetkessä. Liikunta on heille viikottainen tai päivittäinen tapa. Lisäksi he ovat sitoutuneita  elinikäisiin päämääriin ja heillä on kyky selviytyä elämässä eteen tulevista haasteista.

Terveydestä ja mielenterveydestä ihmisellä on paljon ymmärrystä, mutta onnellisuudesta ihminen ei ole vielä oivaltanut lähellekään kaikkea. Mielestäni syvin onnellisuus kytkeytyy erottamattomasti hengelliseen edistymiseen. Hengellinen kasvu tuottaa kestävää iloa; rauhaa, jota voidaan vain syvästi tuntien kokea.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: onnellisuus, ilo, rauha, kiitollisuus, hengellisyys