Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Kohottavat sanat

Keskiviikko 28.12.2011 klo 10:58

Kun tänä aamuna heräsit, millaiseen sisäiseen puheeseen heräsit? Olivatko käyttämäsi ajatukset ja sanat heti huolten täyttämiä, pessimistisiä, neutraaleja, vai ilon ja tyytyväisyyden läpäisemiä eli nk. kohottavia ajatuksia ja sanoja. Panetko yleensäkään merkille millaisessa mielentilassa heräät. Oletko tietoinen, että voit hyvin pienillä toimenpiteillä muuttaa mielialaasi myönteisemmäksi ja iloisemmaksi, vaikka olisitkin herännyt hieman alaviereisenä. Kiitollisuuden tuntemisella voit kohottaa mielialaasi nopeastikin.

Entä kun tapaat ensimmäiset ihmiset joiden kanssa alat keskustella. Panetko milloinkaan merkille millaisia sanoja he käyttävät puhuessaan sinulle ja muille, vai vasta sitten kun he ovat esim. loukanneet sinua. Huomaatko, että on ihmisiä, jotka käyttävät hyvältä tuntuvia sanoja puhuessaan, ja on ihmisiä joiden puheet lähes romahduttavat energia- ja viretason. Entä sinä itse - tarkkailetko millaisia sanoja ja äänensävyjä käytät puhuessasi itsellesi ja muille?

Kuinka usein huomaat käyttäväsi sanoja: täytyy, pitäisi ja on pakko. Ole tarkkana näitten sanojen kanssa. Äksyiletkö itsellesi kuin vihainen äiti tai isä, vai pystytkö puhumaan pehmeämmin. Pitäsi sana on hyvä korvata sanalla voisi. Kun huomaat sanovasi itsellesi minun täytyy, mieti, voitko olla sallivampi ja ystävällisempi itseäsi kohtaan. Ehdota mieluummin kuin käsket. Itse sain tehdä lähes 10 vuotta töitä ennen kuin sain kitkettyä nuo sanat puheestani pois. Vieläkin voi joskus lipsahtaa. Kun huomaan sanomani korvaan sen heti perään pehmeämmällä ilmaisulla.

Voit oppia tiedostamaan, milloin energia- ja viretasosi ovat matalalla ja mistä se johtuu. Kerronpa, mitkä seikat romahduttavat useimpien ihmisten energiatason: Kielteisistä asioista puhuminen, sellaisten lehtiartikkeleitten lukeminen ja tv:n katsominen, jotka kertovat tuskasta ja kamppailusta vailla korkeampaa merkitystä, kehon viestien väheksyminen ( et lepää kun olet väsynyt, et toimi kun olet energinen), tuskallisten muistojen vatvominen ja tulevaisuuden pelko.

Kun keskityt ihmisissä siihen, mitkä heissä on hyvää, autat heitä saavuttamaan sen. Energiatason kohottamiseen on monia keinoja. Aloita tiedostamalla, mitä sanot muille. Rohkaisetko heitä? Onko sinulla ylevä kuva muista? Mitä tahansa sormellasi osoitatkin, se kasvaa ja lisääntyy.

Seuraavan kerran kun olet yhteyksissä  muihin ihmisiin voisit kokeilla seuraavanlaista mielen harjaannuttamista: Tarkkaile miten he puhuvat sinulle. Käyttävätkö he mennytta, nykyhetkeä, vai tulevaa aikamuotoa? Käyttävätkö he hyvältä tuntuvia sanoja, vai iskevätkö heidän sanansa suoraan  alempaan luontoosi. Voit lisätä keskusteluun keveämpiä ja valoisampia sanoja. Voit huomata itsekin muuttuvasi selkeämmäksi ja tulevasi iloisemmaksi, kun käytät rohkaisevia sanoja. Jos haluat piristää muita, käytä sanoja, jotka ovat eheitä ja täynnä rakkautta, ja näe miten sekä oma energia- ja viretasosi että muidenkin energia- ja viretasot muuttavat laatuaan. Käyttäessäsi tällaisia sanoja eheytät itsesi ja pidät itsesi erossa muiden lähettämistä karkeammista ajatuksista ja sanoista.

Kuten huomaat, sanoilla voidaan keventää ja kohottaa niin omaa kuin muidenkin mielentilaa huomattavastikin. On vain tahdottava ja haluttava tehdä niin.

1 kommentti . Avainsanat: energiat, sanat, sisäinen puhe, vireys, rohkaisu