Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

"Ja iltapäivällä iski levottomuus"

Keskiviikko 8.5.2013 klo 13:17

" Ja iltapäivällä iski levottomuus" - ajatus tuli mieleeni kun mietin mitä rauhattomuus, levottomuus oikein on. ( Otsikon niminen kirja, romaani on olemassa - en kylläkään ole lukenut sitä). Levottomuus saattaa iskeä kuin tyhjästä. Usein saa miettiä pitkäänkin ennenkuin tavoittaa sen synnyn alkujuuret On jo edistystä se, että tunnistaa oman levottomuutensa ja kykenee jo siinä vaiheessa pysähtymään ja kysymään, että mistä tässä nyt on oikein kysymys. Monethan tässä vaiheessa vain lisäävät kaasua omaan koneistoonsa, eli jatkavat esim. touhuamista jotta saisivat epämiellyttävän olon häviämään itsestään. Tietoisuutensa tukahduttamisestahan siinä on kysymys.

Elämämme koostuu aina alun alkaen pienistä asioista joita tehdään ja joista huolehditaan. Monet kuvittelevat mielessään suuria asioita eivätä huomaa, että suuruuden perusta on tämän hetken pienten asioitten kunnioittamisessa. Tämä hetki on siinä mielessä pieni siksikin, että se on yksinkertainen. Tähän hetkeen kätkeytyy kuitenkin suuri voima, mutta tätä voimaa me emme useinkaan tavoita. Miksi? Mm. siksi, että me emme sitoudu juuri nyt vallitsevaan hetkeen.

Eräs suuri hengellinen opettaja on sanonut: " Isä on minussa ja minun tekoni ovat hänen tekojaan. Omin neuvoin minä en voi tehdä mitään." Toiset sanovat, että ihmisessä oleva viisaampi äly voi johtaa heitä ja heidän olisi hyvä saada yhteys tähän viisaampaan älyyn. Silloin kaikki menee hyvin ja heillä on rauhallinen ja levollinen olo. Mikä sitten erottaa ihmisen tästä viisaammasta, rauhallisesta ja selkeästä olosta, ja miksi?

Erottamisen tekevät levottomuus, stressi ja kaikenlainen kielteisyys jotka ovat saaneet vallan tietoisuudessamme. Mitä on stressi? Lyhyesti - vastustamista, kaiken olevan vastustamista. Et hyväksy sitä mikä on, vaan vastustat vallitsevaa hetkeä - ajatustoiminnalla. Tunnet olevasi jälleen ihan yksin maailmassa ja taistelevasi jotakin vastaan, tai yrittäväsi saavuttaa jotakin.

Miksi levottomuus ja stressi nousivat esiin? Siksi, että käänsit selkäsi tälle hetkelle. Miksi teit niin?  Siksi että oletit jonkin muun olevan tärkeämpää. Unohdit pysyä tässä hetkessä. Lipesit läsnä olevasta hetkestä ja niin helvetti on vallannut hetkessä mielesi. Ajattele: Yksi pieni virhe, yksi pieni unohdus ja niin kärsimys on saanut vallan tietoisuudessasi. Mitä tästä opimme?  Palaa aina nykyhetkeen, kun huomaat olevasi ajatuksissasi menneissä tai tulevaisuuden huolia murehtimassa. Todellisuudessa tulevaisuuskin tulee eteemme aina tässä ja nyt hetkenä.

1 kommentti . Avainsanat: stressi, levottomuus, länsnäolo, hyväksyminen, kärsimys

Hiljaisuudesta

Perjantai 13.4.2012 klo 13:03

Kun tänään heräsit, heräsitkö levänneenä, vailla ajatuksia? Panetko yleensäkään merkille millä intensiteetillä ajatusmyllysi pyörii pitkin päivää? Aamulla heti heräämisen jälkeen on mahdollisuus ehkä parhaiten tarkkailla ja huomata, että ei vielä ajattele oikeastaan mitään. On ikäänkuin vielä unen ja valvemaailman välimaastossa. Tarvitsee laittaa vain radio päälle ja ottaa pävin lehti esille niin mielesi on jo vienyt sinut omaan maailmaansa - etkä voi sille enää mitään.

Oletko koskaan pannut merkille kuinka rasittavaa jatkuva ajattelu voi olla. Tahtoisit jopa luopua liiasta ajattelusta, mutta et voi pysäyttää ajatteluasi. Kun tämä mylly pyörii tarpeeksi pitkään ja viuhaan tahtiin sellaista sanotaan sitten kohta stressiksi. Väsyt valtaisaan ajattelumäärään ja saatat jopa kuvitella, että tälle ei ole edes muuta vaihtoehtoa kuin kenties lepo tai loma.

Entäpä jos koettaisit luopuisit kaikesta ajattelustasi, ajatuksistasi ja määritelmistäsi, varsinkin silloin kun sinun ei ole pakko ajatella tai puhua kenenkään kanssa. Katsoisit mitä jää jäljelle kun lopetat ajattelemisen. Pelottaako tällainen ehdotus sinua? Pelkäätkö, että raukeat tyhjiin, aivan kuin putoaisit tyhjyyteen, jos näin kävisi? Tässä huomaisitkin, kuinka oletkaan takertunut ajatuksiin ja kaikenlaisiin määritelmiin itsestäsi ja muista jotka tuottavat turvallisuuden tunnetta. Uskot niin, ja koska sinulle on kenties näin vakuuteltu.

Missä olisi sinun uskosi ja luottamuksesi? Tässäpä oiva harjoitus osoittaa luottamusta - luottamusta sitä ´hyvää´kohtaan, jonka uskot jäävän jäljelle vaikka ajatukset katoaisivatkin. Olla vailla ajatuksia - houkuttaako tällainen sinua koskaan? Minua ainakin  houkuttaa, ja huomaan tätä aina silloin tällöin harjoittelevanikin.

Jäljelle jäisivät ainakin sinun hengityksesi, ja sinun kokemisesi. Puhtaat kokemisesi - mutta vailla tarinoita näitten kokemisten merkityksistä ja syistä. Koska hengityksesi jatkaisi kulkuaan, tietäisit olevasi elossa ja voisit ehkäpä tarkkailla ja tunnustella millaista on vain kokea olevansa elossa, pelkässä olemassaolossa. Kuinka tyydyttävää onkaan voida kokea iloa pelkästä olemassaolostaan! Kiehtooko tämä sinua - olla vain ja vailla ajatuksia. Minua ainakin kiehtoo.

Sanotaan, että Jumala puhuu hiljaisuudessa, että hiljaisuus on Jumalan ääni. Onko jatkuva ja pakonomainen ajattelu vain pakoyritys olla kuulematta hiljaisuuden - Jumalan ääntä. Eli me kartamme kaikkea sitä mikä toisi meille rauhan ja levollisuuden! Kauheaa, jos ja kun näin on!

                     

1 kommentti . Avainsanat: stressi, levottomuus, ajattelu, pysähtyminen, hiljaisuus

Miksi ihminen kokee levottomuutta

Keskiviikko 22.12.2010 klo 13:31

Mitä on levottomuus, stressi? Se on rauhattomuutta mielessä ja tunteissa. Ihminen on menettänyt kosketuksen nykyhetkeen. Yleensä ihminen ei huomaa koko rauhan olemassaoloa ennenkuin  rauhattomuus on iskenyt häneen.

Levoton ihminen kokee ristiriitaa tunteidensa välillä. Mielessä risteilee moneen suuntaan vieviä vaatimuksia. Ihminen ei tunnista hänelle hyvää oloa tuottavaa tunnetta.

Kuinka ihminen voisi tuntea rauhaa? Mielenrauhan kokemisessa on tärkää tunnistaa omat tunteensa. Omien tunteidensa kunnioittaminen saa aikaan sovun itsensä kanssa.

Rauhaa voidaan kokea olemalla läsnä tässä hetkessä. Mieli elää joko tulevaisuudessa tai menneisyydessä. Missä sinä elät - mietitkö tulevaisuutta - elätkö menneisyydessä. Vai kykenetkö tuntemiseen jota koetaan tässä ja nyt. Tällöin rauhankin tunteminen, kokeminen on mahdollista.

 

 

2 kommenttia . Avainsanat: levottomuus, stressi, rauha, tunteminen