Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Tavoitella nautintoa - vältää tuskaa

Perjantai 27.4.2012 klo 12:02

Olet varmaan kuullut otsikon esittämän toteamuksen useamminkin kuin vain kerran. Väitän, että lähes kaikkien elämä ja elämän tarkoitus pyörii enemmän ja vähemmän otsikon esittämän toteamuksen alla. Ihmisen elämä ilmenee paljolti mielessä ja mielen tasolla. Mieli pyrkii aina tavoittelemaan nautintoa ja välttämään tuskaa.

Yhteiskunnassa olevat laitokset keskittyvät kaikki tuskan lievittämiseen. Sairaaloissa hoidetaan ihmisiä ja näin koetetaan vähentää kärsimyksen ja tuskan määrää. Koululaitokset keskittyvät opettamaan iloa ja tyydytystä tuottavia asioita. Poliisi - vankila/ turvallisuuteen keskittyvät laitokset koettavat huolehtia, että me voisimme nauttia yhteiskuntarauhasta. Kaikki terapiamuodot pyrkivätä tuskan lievittämiseen ja onnellisuuden lisäämisen.

Omassa yksityiselämässä myös kaikki tähtää nautinnon lisäämiseen/ tuskan välttämiseen. Liikunta tuottaa iloa, terveellinen ruoka mahdollistaa paremman terveyden. Alkoholia nautitaan sen vuoksi, että se lieventäisi elämän rasittavuutta ja keventäisi oloamme. Huumeita käyttävät kaipaavat kiihkeästi nautintoja eivätkä voi elää ilman niitä. Kaikki uudet keksinnöt ja oivallukset tähtäävät suuremman nautinnon mahdollisutumiseen jne. jne. Mm. pelkojen kohtaamattomuuskin tähtää mahdollisen tuskan välttämiseen.

Missä kulkee raja kohtaamisen ja kohtaamattomuuden välillä? Kuinka paljon näemmekään valheellisuutta ympärillämme ja jonka vielä hyväksymme ja koetamme poistaa silmistämme. Tämä raja on yksilöllinen jokaisen ihmisen kohdalla. Joillekin  asioiden lykkääminen onnistuu lähes koko elämän ajan. Vastä tämän elämän rajapyykki, kuolema katkaisee ja lopettaa lykkäämisen. Kuka voi mennä tuomitsemaan toista ihmistä, koska ei voi millään tietää kaikkia hänen elämäänsä vaikuttavia tekijöitä.

Ihminen pettää itseään välttääkseen tuskallisia asioita. Hän kertoo nk. välkoisia valheita mieluummin kuin puhuu totta, säästääkseen itseään ja toisia tosiasioitten kohtaamiselta ja kuvitellulta tuskalta. Satu keisarin uusista vaatteista on totta tänäkin päivänä: Ihminen mieluummin yhtyy vallalla oleviin sanattomiin valheisiin ja sopimuksiin kuin uskaltaa olla ja puhua totta. Vain lapsi, joka on vielä viaton ja ja puhdas uskaltaa todeta: "Eihän hänellä ole vaatteita ollenkaan."

Mikä saisi ihmisen olemaan rehellinen ja uskollinen itselleen - ennen kuin on pakko hyväksyä tosiasiat ja totuus. Voisiko ihminen vapaatahtoisesti suostua ja haluta kuunnella itseään, tunteitaan ja totuuttaan itsestään ja tärkeänä pitämistä asioistaan. Pitäisikö uskollisuutta itseään kohtaan kyetä perustelemaan itselle ja jopa muille. Minusta ei pidä eikä tarvitse, ei missään nimessä. Kuinka hyvältä tuntuukaan oikea uskollisuus itseä kohtaan. Sellainen uskollisus tuottaa aina hyvää myös toisille. Ellei, niin silloin se ei oikeanlaista uskollisuutta ole ollutkaan.

1 kommentti . Avainsanat: nautinto, tuska, lykkääminen, pelko, uskollisuus

Ulkopuolella vai sisäpuolella

Keskiviikko 18.4.2012 klo 17:09

Ihminen, joka kenties vasta on heräämässä avartuvalle tietoisuudelleen saattaa vielä helposti ajatella, että totuus ja selkeys elämässä löytyy enemmänkin hänen ulkopuoleltaan kuin sisäpuolelta. Että joku auktoriteetti tai oppi sen hänelle näyttäisi. On tärkeää ymmärtää miten tällainen käsitys on saattanut syntyä jotta tämän käsityksen voisi purkaa.

Aloittelevalle etsijälle saattaa olla järkytys, kun hän huomaa, että elämässään ilmeneviä tapoja, riippuvuuksia ja kärsimyksiään hän on pitänyt omana itsenään, eli että ne ovat osa "minua". Tämä saattaa herättää halun löytää sen mikä on aitoa, todellista, pyhää ja vapaata. Ihminen, joka on samaistunut ikäviin ja kielteisiin asioihin alkaa etsiä pyhää ja puhdasta itsensä ulkopuolelta. Hän on saattanut lukea kertomuksia tietäjistä ja pyhistä ihmisistä ja alkaa tavoitella sellaista elämää mielessään jota kuvittelee pyhien ihmisten omaavan ja elävän.

Ponnistellessaan kohti sellaista elämää hän saattaa tajuta, että se millainen hän on ja millaiseksi hän kuvittelee ihanneihmisen olevan, näiden välillä on ammottava aukko tai kuilu. Tämä valtava pettymys saattaa herättää kaipauksen, jota voidaan kutsua sielun kaipuuksi Jumalan puoleen. Hän ymmärtää, että mitkään ponnistelut eivät riitä viemän häntä lähellekään tämän kaipuun täyttymistä. Ihminen saattaa huomata ettei hän pysty siihen omin päin eikä hän edes tiedä mitä seuraavaksi pitäisi tehdä.

Tässä kohtaa on monta vaihtoehtoa miten jatkaa. Joku kääntyy selvännäkijän puoleen jolta kysyy apua, toinen hankkii vimmatusti lisää tietoa unohtaakseen kokemansa järkytyksen. Monet älyllistävät ja käsitteellistävät tapahtuman ja saavat näin etäisyyttä asiaan. Joku masentuu ja lakkaa yrittämästä, joku alkaa juomaan, joku hurahtaa johonkin oppiin toivoen pelastusta  ja niin edelleen.

Tai - sitten on vielä yksi vaihtoehto: Älä tee yhtään mitään, älä ulkoisesti äläkä sisäisesti. Älä eksy mihinkään tarinaan millä yrität selittää asiaa  kaipuun voittamiseksi, vaan suostu kohtaamaan se kauhu ja kipu kun tunnet sydämesi melkein hajoavan. Ymmärrä kohtaamasi pettymys kutsuksi siihen mitä olet kaivannut. Vain harva suostuu ottamaan tämän kutsun vastaan. Tämä merkitsee sitä, että et pakene pettymyksen tuskaa ja kauhua, et kiellä kaipuuta, mutta et myöskään ala dramatisoimaan sitä, vaan yksinkertaisesti vain suostut kokemaan ja läpielämään sen tuskan ja kauhun mitä tunnet sydämessäsi. Ellet yksin kykene tähän, etsi käsiisi ihminen johon koet voivasi  luottaa ja  jonka avulla uskallat käydä kohti suurinta pelkoasi ja kohdata demonisi.

Kun et säikähdä kokemaasi tuskaa ja suostut kohtaamaan sen paljastui mitä tahansa, saatat huomata että mitään pelättävää ei todellisuudessa olekaan. Saatat saada tuntemuksen omasta todellisesta olemuksestasi joka on aina levollinen ja rauhallinen ja josta tunnet kumpuavan "elävän veden virrat". Ymmärrät, että tämä yhteys sisimpääsi on kalleinta mitä voit omata ja kokea. Tiedät tämän jälkeen mitä "tehdä", kun levottomuus ja rauhattomuus jälleen iskee sinuun. 

3 kommenttia . Avainsanat: tuska, kärsimys, rauha, pyhä, sydän, tietoisuus