Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Mitä sinä olet aina halunnut

Keskiviikko 26.10.2011 klo 13:23

Muistatko, kun olit 4 vuotias ja halusit jotain lelua. Sinusta tuntui, että se oli pakko saada. Mistä syystä koit noin? Yhdestä syystä. Ajattlelit vakavissasi, että se toisi tyydytyksen. Vaikka äitisi tai isäsi sanoi, että "Ei", tiesit, että se lelu on pakko saada. Saatoit jopa luvata, että " en enää koskaan pyydä mitään lelua, jos nyt saan tämän."

Minä ainakin muistan ajatelleeni ja toimineeni noin. Kun sitten sain haluamani, sen saaminen oli riemullista. "JESS" - muistan tunteneeni. Muutaman päivän jälkeen nautinto lelusta himmeni jo huomattavasti, ja jonkun ajan kuluttua se saattoi jopa mennä roskiin merkityksettömänä. Ja niin näyttämö oli valmis uudelle lelulle.

Iän karttuessa halusi ei ole muuttunut. Vain lelusi ovat vaihtuneet. Mutta tarve pysyy odottaen täyttymystään. Se jää odottamaan tyydytystä. Uskotko, jos sanon, että lelut tulevat vaihtumaan, mutta tarve pysyy muuttumattomana. Tavoitteet ja päämäärät vaihtuvat. "Jos saavutan tämän, jos käyn siellä, jos teen näin, niin sitten..." Mutta tarve, kaipuu jatkaa koputtamistaan. Sinä kyllä kuulet ja huomaat sen olemassaolon, jos vain tarkkailet sisintäsi. Mistä tässä oikein on kysymys?

Jos edelleen ajattelet ja uskot, että raha tai jokin muu aineellinen asia tai elämys tyydyttää syvimmän kaipuusi, niin sitten sinä jatkat tätä loputtomiin. Etkä koskaan tule kokemaan täyttymystä ja tyydytystä. Mistä syystä? Sen vuoksi, että mielen haluja täyttämällä sinä koetat pitää mielen tyytyväisenä, mutta syvempi olemuksesi ei ole saanut eikä saa kaipaamaansa ravintoa. Se janoaa edelleen ja ellet tähän vastaa, koet elämäsi ja olemassaolosi enemmän tai vähemmän merkityksettömänä ja tarkoituksettomana.

Mikä tähän auttaisi? Ehkä voisit aloittaa siitä, että opettelisit havainnoimaan ja tunnistamaan ajatuksiasi ja tunteitasi. Alkaisit tarkkailemaan yhä herkemmin sitä, mitä sinä oikein tunnet juuri nyt. Onko sinulla syvällisempiä tarpeita ja toiveita jotka vain odottavat täyttymistään, ja jotka eroavat mielen haluista. Ja jos tunnistat niitä, onnittelisit heti siitä itseäsi. Olethan oppinut erottamaan erilaisia tarpeita - tässä hetkessä. Ja vain läsnä olevassa hetkessä, tässä ja  NYT ne voivat myös täyttyä ja tyydyttyä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tyytymättömyys, tyytyväisyys, halu, tarve, tiedostaminen, tarkkaileminen

Keneen sinä luotat?

Perjantai 25.3.2011 klo 16:06

Tämä maailma on täynnä ns. asiantuntijoita. Yhä enenevässä määrin ilmaantuu mitä ihmeellisimpiä eri alojen asiantuntijoita, varsinkin mielen alueen asiantuntijoita. He kauppaavat asiaansa: " Osta minulta tämä idea, tämä asia tai tavara, tämä pilleri, tämä osaaminen, tämä uskomus - niin tulet onnelliseksi ja menestyväksi ihmiseksi."

Millaisen takuun he lupaavat myymälleen asialle? Huomaatko, että lähestulkoon eivät minkäänlaista. Vain konkreettiselle tavaralle voi saada takuuta jonkin ajan, senkin niin että tavarasi vain vaihdetaan uuteen ja toimivaan. Tässä tilanteessa ei enää kysytä saatko siitä menestyneisyyden tunnetta mitä luvattiin kun esinettä myytiin. Aineettomien hyödykkeiden tyytyväisyystakuista ei ole tietoakaan eikä siitä edes enää puhuta kun tuote on saatu myydyksi.

Kuinka tietoinen olet ostaessasi siitä mitä sinä ostat ja miksi sinä ostat kyseisen tuotteen tai asian? Kuinka tietoinen sinä voit olla siitä, että tarkalleen tiedät miksi mitäkin ja milloinkin ostat? Mikä tiedostamistaso sinulle riittää tässä? Kuinka paljon annat valtaa ulkopuolisille asiantuntijoille ja mainonnalle tässä? Kuinka paljon luotat heidän vakuutteluihinsa? Kuinka paljon sinun onnesi on toisen´taskussa´? Kuinka paljon vastuuta otat itsellesi ko. asiasta?

Kuinka paljon voit tavoittaa itsessäsi ja sisimmässäsi aluetta jota voitaisiin kutsua vaikka tyytyväisyyden pelloksi. Kuinka iso se pelto on nyt? Millaisessa kunnossa se on juuri nyt? Kuinka paljon elämässäsi sinulle on merkitystä sillä, että tämä tyytyväisyyden alue kasvaisi, olisi hyvin elävä ja voisi hyvin. Pitäisit hyvää huolta myös siitä, että peltosi saisi ravinnetta ja vettä riittävästi kukoistaakseen ja kasvaakseen. Huomaatko -  sinun sisimmässäsi on alue joka on ikiomasi ja jolle kukaan muu ei voi tulla käyskentelemään noin vain.

Voisitko voida antaa tällaisen tyytyväisyyden alueen kasvaa sisimmässäsi yhä enemmän ja runsaammin. Se kasvaa jos annat sille huomiotasi. Voisitko tarkastella kaikkea sitä mitä sinulle yritetään tarjota - tämän sisimmässäsi olevan hyvinvoinnin alueen kautta. Pitäsit siitä hyvää huolta. Tämän seurauksena huomaisit, että kuinka hyvin sinä voitkaan jo nyt ilman kyseisiä tavaroita tai asioita, riippumatta siitä mitä milloinkin sinulle tyrkytetään ja yritetään tarjota.

5 kommenttia . Avainsanat: asiantuntija, tyytyväisyys, tietoisuus, hyvinvointi