Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Suurin pelkomme

Sunnuntai 9.6.2013 klo 14:37

Olen pannut merkille, että me ihmiset pyrimme säilyttämään kaiken sen mistä pidämme ja mihin kiinnymme. Haluamme säilyttää rakkaat tavaramme, terveytemme, nuoruutemme, nautintomme, rakastettumme, onnemme jne.

Sitten me haluamme torjua kaiken sen mistä emme pidä; vanhenemisen, sairaudet, yksinäisyyden, kurjuuden jne. Huomaamme tarkertuvamme asioihin jotka ovat jokatapauksesa katoavaisia. Tämä takertuminen aiheuttaa suurta kärsimystä ja ahdistusta.

Jotta voisimme kokea todellista vapautta on hyvä tutkia mielemme toimintaa tässä ja nyt ja huomata se, että viime kädessä me pelkäämme menettävämme kaiken sen, mistä pidämme ja mihin takerrumme. Viime kädessä me pelkäämme menettävämme kaiken edellä mainitun - jopa koko elämän, eli suurin pelkomme on kuoleman pelko.

Kun ihminen menettää itselleenn mieleisensä asian tai ihmisen, hän alkaa useinkin etsiä niitä uudestaan toivoen saavansa tilalle vielä parempaa jota ei enää menettäisi. Kun ihmiselle tulee ikää ja hän kypsyy - toivottavasti, hän alkaa tajuta vähitellen, miten turhaa on tarkertua kaikkeen sellaiseen minkä varmasti menettää, tulee menettämään.

Tämä haluaminen - saaminen ja sitten menettäminen, kun tämä toistuu riittävän usein, tämä pettymys kypsyttää mieltä ja lisää halukkuutta ja rohkeutta nähdä totuus, joka useinkin voi näyttäytyä aluksi tylynä ja kovanakin hyväksyä.

Totuushan on, että me kaikki menetämme nuoruutemme, terveytemme, rakastettumme, nautintomme, jopa ymmärryksemme ja lopulta koko kehommekin. Menetämme kaiken näkyvän. Vaikka tiedämme tämän olevan totta, syvällä sisimmässämme elää viimeiseen asti toive - jospa se ei kuitenkaan koske minua, muita kyllä.

Nyt tulemme tärkeään kohtaan. Jos vain sallisimme ja uskaltaisimme itsemme hetkenkään kokea, millaista on menettää kaikki, todella kaikki, saattaisimme tämän seurauksena kyetä oivaltamaan mitä jää, mikä on aina ollut meillä ja jota ei edes voi menettää. Mutta mielemme, egomme on ovela. Se haluaa pitää meidät otteessaan, pelossaan. Se ei halua, että me kohtaisimme pelkomme. Mieli haluaa säilyttää olemassaolonsa ja siinä se onnistuu jos meissä on vähänkään pelkoa ja kärsimystä. Voisi sanoa, että mieli on jopa kehittänyt pelon, jotta se säilyttäisi olemassaolonsa ja valtansa.

Tästä edellä mainitusta mielestäni suuri Opettajamme puhui, kun hän sanoi jotenkin näin: " Se joka kadottaa, menettää elämänsä ( on valmis kohtaamaan pelkonsa ja luopumaan epätodesta elämästään, harhoistaan ) - löytää, saa sen". Todellisen elämän, kokemuksen todellista elämästä. Sinun ei tarvitse uskoa tätä. Testaa, onko tämä totta, vai puhunko mielestäsi aivan hulluja!

1 kommentti . Avainsanat: kärsimys, pelko, antautuminen, tiedostaminen, oivaltaminen

Maailma muuttuu Eskoseni

Torstai 6.9.2012 klo 14:13

- Ajatus tuli mieleeni, kun kuuntelin pari päivää sitten Ylen aamu-uutisissa julkistettua tutkimusta asiantuntijuudesta. Siinä yliopiston tutkija totesi, että nk. asiantuntijuuden perusteet ovat muuttuneet viime vuosina ja vuosikymmenenä: Tänä päivänä kuka tahansa voi nimittää itseänsä asiantuntijaksi. Tutkija mainitsi  esimerkkinä tv:ssä ja netissäkin olevat ruokaohjelmat ym. vastaavanlaiset nykyvirtauksiin kuuluvat hyvinkin suositut aiheet.

Hän kertoi vielä, että aiemmin asiantuntijuus perustui enemmän tutkintoihin, tieteellisiin tutkimustuloksiin ja auktoriteetteihin. Tänään ei näin välttämättä enää ole. Hän sanoi myös, että useinkin toimittajien on vaikea kyetä nopeasti tarkistamaan, pitävätkö paikkansa näitten uusien asiantuntijoitten sanomiset ja väittämät. Miten ne yleensäkään voidaan todentaa todeksi.

Tätä teemaa olen itsekin sivunnut aiemmin ilmestyneissä blogeissani - varsinkin seuraavissa: Kokemuksen merkitys ihmiselämässä, Todellinen johtajuus, Keneen sinä luotat ja Mikä sinulle on totta. Niistä selviää mielestäni aika hyvin se, mihin minä perustan nk. asiantuntijuuden, mikä on minun viitekehykseni ja ´taustateoriani´. Tällainen asintuntijuus ei vain ole vielä kovin paljon vallalla maailmassa, eikä kovin suosittuakaan. Miksiköhän? Ehkä juuri siksi, että peräänkuuluttamani asiantuntijuus on kovin vaikeaa lajia.

Miksi se on vaikeaa lajia? Siksi, että se vaatii omakohtaista kokemusta. Sellaista saa vain elämällä, kokemalla ja ymmärtämällä kokemaansa. Tällaisen hankkiminen on - sanoisinko - kovaa työtä. Varsinkin, kun se sivuaa omassa sisimmässä tapahtuvaa liikehdintää. Ympärillä oleva yhteiskunta ei millään lailla vielä tue, ei kykene tukemaan ihmisiä tällaisissa asiossa. Omakohtaisen kokemuksen tuoma viisaus ja ymmärrys on vielä kovin aliarvostettua yhteiskunnassamme. Tällöin ihminen jää useinkin yksin omassa, hyvinkin tärkeässä asiassaan.

Meillä täällä Suomessa ja maailmamallakin yhteiskunta on ennennäkemättömässä murroksessa. Muutoksia tapahtuu hyvinkin nopeaa tahtia. Valtarakenteet murtuvat ja uusia kehkeytyy koko ajan. Sanotaan, että kukaan ei tiedä mitä tapahtuu vain muutaman vuoden kuluttua, varsinkin talouselämässä. Samoin on uskontojen maailmassa. Vaikuttaa siltä, että ihmiset eivät enää luota tämän alan ´aukotriteetteihin´,  vaikka haluavat kuulua vielä ko. instituutioihin. Miksi?  Ehkäpä siksi, että kenties hekään eivät osaa enää neuvoa ja lohduttaa ihmisiä heidän todellisessa, varsinkin hengellisessä hädässään.

Nyt tullaan - alueelle, joka minua kiinnostaa kaikkein eniten. Se on hengellisyys: Mitä on todellinen hengellisyys, elävä hengellisyys - sellainen hengellisyys, joka voidaan myös elää todeksi, eikä vain koettaa yrittää mukauttaa omaa elämäänsä vuosituhansia vanhoihin teologisiin kaavoihin.  Ehkä juuri tästä aiheesta tulen kirjoittamaan tulevissa blogeissani enemmän.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: murros, asiantuntijuus, kokemus, hengellisyys, valta

Todellinen johtajuus

Lauantai 26.3.2011 klo 8:46

Millainen ihminen  on sinun mielestä hyvä johtaja? Millaista johtajaa sinä haluaisit seurata? Mistä osaat erottaa sen ketä sinun kannattaa seurata ja kuunnella ja ketä ei? Tunnistatko tällaisia ihmisiä lähipiirissäsi tai kauempana? Saatat tuntea ihmisiä, jotka ovat hyvin vaikutusvaltaisia, joilla on paljon ihmisiä ympärillään, ja kuitenkin heidän seurassa ollessasi saatat tuntea olosi väheksytyksi, lannistetuksi tai syrjityksi. Olosi on jotenkin epämääräinen, hämmentynyt eikä ollenkaan mukava. Mistä luulet tämän johtuvan?

Onko sinulla ollut elämässäsi ihmistä joka on muuttanut elämääsi? On ollut hyvin innostavaa ja kannustavaa tuntea sellainen ihminen. Muistatko, miten hän käytti vaikutusvaltaansa? On hyvin tärkeää osata tunnistaa ihmiset jotka ovat täynnä valoa, sillä he voivat olla keitä tahansa. Opettele erottamaan ne, jotka ovat todella vaikuttavia ihmisiä ja täynnä hyvää tahtoa niistä jotka vain pitävät yllään voiman naamiota. Väitän todellisen voiman ja vallan olevan kykyä kannustaa, rakastaa, rohkaista ja auttaa ihmistä tuntemaan itsensä.

Nyt tarvitaan sellaisia esikuvia ja johtajia jotka ovat esimerkkejä myönteisestä vaikutusvallasta. Vaikutusvaltainen henkilö on sellainen, joka pystyy ohjaamaan tahtonsa korkeampaan hyvään. Se on todellista voimaa. Vaikka ihmiset puhuisivat kuinka syvällisesti ja viisaasti tahansa, jos et heidän seurassaan tunne kehittyväsi ja edistyväsi - ikään kuin olisit saanut kosketuksen syvempään olemukseesi - et ole kokenut todellista voimaa. Todellisen voiman voi nähdä silmistä. Todella voimakkaiden ihmisten katse on täynnä rakkautta ja he katsovat suoraan silmiin. Tunnet, että he todella välittävät sinusta. Tunnet, että he todella ovat läsnä.

Kohdista huomiosi ihmisiin, jotka ovat mukavia, ystävällisiä ja jotka kannustavat ja haluavat sinulle hyvää. Vedä heitä puoleesi. Olet varmasti kuullut sanottavan: "Autuaita ovat hiljaiset, sillä he saavat maan periä." Se on voiman nöyrää ilmentämistä. Todella voimakkaat ihmiset ovat hyvin nöyriä. He eivät yritä tehdä vaikutusta. He vain ovat. Useimmiten he ovat hiljaisia, keskittyneitä ja tietoisia omasta ydinolemuksestaan. He tietävät, että kaikki ulkoinen on vain heidän sisäisen maailman vertauskuvaa. Ihmiset tuntevat latautuvansa ja uudistuvansa heidän seurassaan. Hakeudu yhä uudestaan juuri tällaisten ihmisten seuraan. 

7 kommenttia . Avainsanat: vaikutusvalta, voima, kannustus, rohkaisu