Yhteystiedot

Matti Hökkä
90500 OULU
p. 0400 583912
matti.hokka
@mail.suomi.net

Uusimmat kirjoitukset

Mikä sinulle on totta?

Torstai 24.3.2011 klo 9:32

Kun aamulla avaat radion tai television eteesi tulvahtavat tapahtumat maailmalta. Kuulet uutisia maanjäristyksistä, sodista ja kaikenlaisista onnettomuuksista. Tätä jatkuu koko pitkän päivän ja illan jos vain pidät vastaanottimet avoimena ja seuraat uutisia.

Seuraatko myös toisen maailman tapahtumia yhtä intensiivisesti. Sen maailman joka on sisälläsi. Myös siellä tapahtuu kaiken aikaa ja monenlaista. Kuinka tietoinen olet tästä maailmasta? Kuinka paljon tiedät tämän maailman tapahtumista ja lainalaisuuksista miksi siellä mitäkin tapahtuu?

Kumpi maailma sinulle on todellisempi? Kummasta maailmasta olet tietoisempi? Kumman maailman tapahtumat ovat sinulle tärkeimpiä onnellisuutesi kannalta? Voitko olla kanssani samaa mieltä siitä, että se mitä koet ulkomaailmassasi on vain sisäisen maailmasi heijastusta - eikä toisinpäin. Jos sisäinen maailmasi on järjestyksessä myös ulkoinen  maailmasi on kohdallaan, riippumatta siitä mitä ulkomaailmassa tapahtuu kaiken aikaa.

Mikä sinulle on totta elämässäsi? Mitkä asiat sinulle ovat totta? Ovatko uskomuksesikin sinulle totta. Huomaa, että uskomus on asia jota sinä pidät totena. Se ei välttämättä ole ollenkaan totta, saati totuus. Ala löytää elämässäsi se ja sitä mikä on totta ja pysyy totena. Se on jotakin joka on "kovaa kuin kallio ja pysyy paikoillaan vaikka maat järkkyisivät ja talot horjuisivat."

8 kommenttia . Avainsanat: totta, totuus, uskomus, tosiasia

Mikä on perustoiveesi?

Keskiviikko 23.3.2011 klo 11:16

Mikä on perustoiveesi jonka koet sinulta puuttuvan? Mitä kaikkein eniten kaipaat ja haluat? Voitko tavoittaa sen sisimmästäsi? Koeta tavoittaa se. Sinun on ehkä oltava kauankin hiljaa löytääksesi mikä se on. Ymmrrä sitten sen viesti mitä se haluaa sinulle kertoa.

Kuuntele mikä se tarve on. Vasta sitten voit tyydyttää sen.  Ensin sinun on se löydettävä, tunnistettava. Saatat huomata, että tarve ei ole aikaan eikä paikkaan sidottua eli ns. maailmallista, vaan ajatonta - kuten esim. rauhan tai onnellisuuden tarvetta.

Minkä akselin ympärillä elämäsi ja maailmasi pyörii? Miettiessäsi vastausta tuohon saatat huomata alkavasi selitellä miksi tuo perustarve ja toive ei ole täyttynyt eikä täyty. Ellei  perustarvetta täytetä, koet olevasi aina puutteessa etkä koe elämääsi mielekkääksi.

Miettiessäsi asiaa saatat huomata mielessäsi kaipaavan apuja muilta, että he auttaisivat sinua kertomaan mikä perustarpeesi on. On kuitenkin niin, ettei  kukaan muu  voi sinulle sitä kertoa. Sinun on se löydettävä, saatava selville. Kun saat sen selville - silloin sinä voit tietää myös sen, miten se on mahdollista täyttää.

Täytätkö toiveesi ja tarpeesi, kun olet saanut sen selville. Huomaat jälleen, että sinun on se tehtävä. Ei kenenkään muun. Vai jatkatko entiseen malliin, hiljaisessa epätoivossa: "Kyllähän minä sen tekisin, jos minut hyväksttäisiin ja minua tarpeeksi rakastettaisiin.." Odotatko lupaa loputtomiin..?  Mitä sinä oikein odotat ja miksi sinä odotat!

3 kommenttia . Avainsanat: rauha, onnellisuus, perustarve, perustoive

Miksi ihminen kokee levottomuutta

Keskiviikko 22.12.2010 klo 13:31

Mitä on levottomuus, stressi? Se on rauhattomuutta mielessä ja tunteissa. Ihminen on menettänyt kosketuksen nykyhetkeen. Yleensä ihminen ei huomaa koko rauhan olemassaoloa ennenkuin  rauhattomuus on iskenyt häneen.

Levoton ihminen kokee ristiriitaa tunteidensa välillä. Mielessä risteilee moneen suuntaan vieviä vaatimuksia. Ihminen ei tunnista hänelle hyvää oloa tuottavaa tunnetta.

Kuinka ihminen voisi tuntea rauhaa? Mielenrauhan kokemisessa on tärkää tunnistaa omat tunteensa. Omien tunteidensa kunnioittaminen saa aikaan sovun itsensä kanssa.

Rauhaa voidaan kokea olemalla läsnä tässä hetkessä. Mieli elää joko tulevaisuudessa tai menneisyydessä. Missä sinä elät - mietitkö tulevaisuutta - elätkö menneisyydessä. Vai kykenetkö tuntemiseen jota koetaan tässä ja nyt. Tällöin rauhankin tunteminen, kokeminen on mahdollista.

 

 

2 kommenttia . Avainsanat: levottomuus, stressi, rauha, tunteminen

Onnellisuudesta

Sunnuntai 19.12.2010 klo 11:55

Onnellisuus on jotain mikä kiinnostaa ihmistä suuresti. Sitä on tutkittu paljon ja tutkitaan edelleen. Siitä on monenlaisia määritelmiä ja kukapa ei haluaisi sitä kokea.

Erittäin onnellisten ihmisten piirteiksi voidaan kiteyttää seuraavaa: He käyttävät paljon aikaa perheen ja ystävien kanssa, ja he osaavat ilmaista kiitollisuutta kaikesta, mitä heillä on. He auttavat usein työtovereita ja ohikulkijoita ja ovat optimisteja tulevaisuuden suhteen.

He osaavat iloita elämän nautinnoista ja elää nykyhetkessä. Liikunta on heille viikottainen tai päivittäinen tapa. Lisäksi he ovat sitoutuneita  elinikäisiin päämääriin ja heillä on kyky selviytyä elämässä eteen tulevista haasteista.

Terveydestä ja mielenterveydestä ihmisellä on paljon ymmärrystä, mutta onnellisuudesta ihminen ei ole vielä oivaltanut lähellekään kaikkea. Mielestäni syvin onnellisuus kytkeytyy erottamattomasti hengelliseen edistymiseen. Hengellinen kasvu tuottaa kestävää iloa; rauhaa, jota voidaan vain syvästi tuntien kokea.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: onnellisuus, ilo, rauha, kiitollisuus, hengellisyys

Vihan vammauttamat

Perjantai 17.12.2010 klo 10:37

Viha on lamauttava tunne, jota löytyy jokaisesta ihmisestä. Se syntyy puutteen tai vähemmälle jäämisen kokemuksesta. Lapsi jonka vanhemmat hyväksyvät vain tietyin ehdoin, oppii kiltiksi ja nöyräksi. Samalla hän oppii, että omana itsenään hän ei ole riittävän arvokas, mutta kilttinä ja sopeutuvana on.

Kiltiksi opetetun on vaikeaa myöhemminkään oppia näyttämään vihamielisyyttä. Ihmissuhteissa kiltiksi opetettu ei uskalla sanoa mielipidettään, vaikka häntä kohdeltaisiin väärin. Vihan näyttäminen vaatii henkistä turvallisuutta. Jos sitä ei ole, viha kääntyy sisäänpäin. Masennus on vain sisäänpäin kääntynyttä vihaa.

Viha on voima, joka kykenee viemään sinut pois niiden asioiden  ulottuvilta, joille olet vihainen. Toisinaan viha voi olla myös hyödyllistä, esimerkiksi jos se saa sinut lähtemään tilanteesta, joka on sinulle vahingollinen. Tässä viha toimii muutosvoimana.

Ei ole helppoa tunnustaa itselleen olevansa vihainen, kun meille on opetettu, että ikäviä tunteita pitää hallita ja niistä pitää päästä eroon. Itsetuntemus on tehokas apuväline omien tunteiden hallinnassa. Jos vihaansa saa kosketuksen ja tajuaa sen alkulähteen, on helpompaa antaa anteeksi ja antaa elämän jatkua.

 

2 kommenttia . Avainsanat: viha, kiltteys, masennus, itsetuntemus, muutos

Häpeään kasvatettu

Tiistai 14.12.2010 klo 12:52

Kuinka suurta surua ja murhetta ihmisen elämässä saakaan aikaan se, kun hänet on häpeään kasvatettu. Vanhemmat kyseenalaistavat rakkautensa ja hyväksyntänsä lapsen suhteen, ellei hän tottele heitä. Lapsi luopuu mieluummin omasta minuudestaan kuin menettäisi vanhempiensa hyväksynän ja rakkauden.

Tällainen lapsi oppii jo pienenä tarkkailemaan muiden ihmisten reaktioita, ilmeitä, eleitä, tunteita ja tunneilmapiiriä. Hän tulee mieluummin puolitiehen vastaan ja uhraa oman tahtonsa jotta ei tulisi riitaa - ja pelkoa vanhempien hyväksynnän menettämisestä. Ei - sanan sanominen on tällaiselle ihmiselle mitä vaikeinta elämässä.

Kasvaessaan aikuiseksi ihmissuhteissa hänelle on tärkeintä toisen ihmisen hyväksyntä. Tämä menee kaiken muun edelle. Tällöin hän altistuu monille vaaroille - ennenkaikkea luonnehäiriöisten ihmisten suhteen. Monen narsistisesti luonnehäiriöisen ihmisen toisena osapuolena on kiltteyteen kasvastettu ihminen. Kärsimysnäytelmä on valmis jatkumaan loputtomasti.

Hyvänä puolena kiltteyteen kasvattamisesta on se, että tällaisen kokeneista ihmisistä tulee parhaassa tapauksessa erittäin hyviä ihmistuntijoita; ihmisen eleiden, tunteiden, ilmeiden, ilmapiirin, tunnelman aistijoita ja tuntijoita. He oppivat luovimaan elämän karikoista ulos eivätkä enää saata itseään alttiiksi ristiriidoille. He ovat voittajia monessakin mielessä. 

 

2 kommenttia . Avainsanat: häpeä, suru, kärsimys, kiltteys, hyväksyntä

Anteeksi saaminen

Maanantai 13.12.2010 klo 21:51

ANNA  MEILLE  ANTEEKSI...

Masentunut ihminen on syyllisyyden tunteita ja itsevihaa täynnä. Syyllisyys lisää masentuneisuutta. Masentuneisuus lisää syyllisyyttä. Kuinka tästä kehästä pääsee irti?

Kuinka vapauttavaa oliskaan murtaa tämä kehä. Itselle anteeksi antaminen on alku tälle. Itsensä rankaisun sijasta ihminen voi oppia antamaan itselleen anteeksi. Antamalla itselleen anteeksi voi vapautua menneisyyden taakoista. Ihminen oppii näistä syyllisyyttä tuottavista kokemuksistaan.

Anteeksi saaminen itseltään luo hyväksyntää myös muita ihmisiä kohtaan. Ihmisen kehittyminen tapahtuu vain kokemusten, anteeksi antamisen ja anteeksi saamisen kautta.

Ihminen, joka on kokenut syyllisyyden tunteita ja antanut itselleen anteeksi kykenee osoittamaan sallivuutta ja hyväksyntää erilaisia ihmisiä ja erilaisuutta kohtaan. Tällainen ihminen ei tuomitse.

Hengellisessä mielessä ihminen saa anteeksi myös Jumalaltaan kykenemällä antamaan itselleen anteeksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: masennus, itseviha, anteeksisaaminen,

Anteeksianto

Maanantai 13.12.2010 klo 19:36

 

 "Niinkuin mekin annamme anteeksi niille jotka ovat meitä vastaan rikkoneet"

Kuinka vaikeaa ihmisen onkaan antaa anteeksi kokemansa vääryys. Hän kantaa vuosikausia mielessään katkeruutta, vihan tunnetta ja loukkkaantuneisuutta sitä kohtaan, joka on häntä loukannut. Kuinka paljon ihminen menettääkään omasta hyvinvoinnistaan kantamalla mukanaan vuosien kaunaa.

Anteeksi antamalla ihminen vapauttaa itsensä raskaasta taakasta.

Anteeksiannon ajatus voi olla vaikea ihmiselle, joka ei ole saanut hyvitystä pettymykselleen. Vihan tunne on hyödyllinen, koska se voi saada muutoksen aikaan ihmisessä. Muutoksen kautta ihminen alkaa hakemaan ratkaisuja tilanteelle. Anteeksianto on eräänlainen ratkaisu.

Ihminen voi mielessään antaa anteeksi näkemällä toisen ihmisen pienuuden. Tämä vapauttaa hänet vihasta. Tilalle voi tulla säälin tunne. Ihminen voi antaa anteeksi mielessään vääryyden tekijälle jopa kohtaamatta häntä.

Anteeksianto saa ihmisen jättämään raskaan taakan matkastaan. Sen tilalle tulee uutta energiaa. Ihminen voi kääntää uuden sivun elämässään.

 

 

 

1 kommentti . Avainsanat: anteeksianto, viha, katkeruus, ratkaisu, vapautus

Tulevia blogin aiheita

Torstai 9.12.2010 klo 16:18

Aloitan  blogisivuston ylläpitämisen. Keskeisimpiä  aiheita blogeissani  tulevat olemaan mm. viha, häpeä, syyllisyys, anteeksianto, hengellisyys, henkisyys, onnellisuus, ilo ja mielenrauha.

Kommentoi kirjoitusta.

« Uudemmat kirjoitukset